fbpixelnoscript

Prosvetari nastavljaju štrajk,najavljuju protest za 17.mart

BEOGRAD, 1. marta 2015. (Beta) – Štrajkački odbori dva sindikata prosvetnih radnika saopštili su danas da nastavljaju štrajk i najavili “veliki protest” ispred zgrade Ministarstva prosvete Srbije za 17. mart.

Tim okupljanjem biće obeležen ulazak u peti mesec štrajka, koji je, kako navode Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS), najduži u istoriji srpske prosvete.

“Štrajk prosvetnih radnika se nastavlja i neće biti prekinut sve dok ministar Srdjan Verbić ne postupi po Zaključku vlade od 27. januara 2015. godine i potpiše Poseban kolektivni ugovor sa svim sindikatima i aneks Sporazuma o rešavanju spornih pitanja”, kaže se u saopštenju.

USPRS i SRPS tvrde da imaju znatno više članova od ostalih sindikata i da se štrajk nastavio u 700 od 1.000 škola, koliko je štrajkovalo kada su svi sindikati bili jedinstveni.

Kako se ističe u saopštenju, to obavezuje ministra da odmah nastavi pregovore, kako bi se došlo do sporazuma prihvatljivog za obe strane.

“Time što se (može biti) naljutio i zaćutao, ministar narušava osnovno načelo demokratije o poštovanju volje većine”, dodaju sindikati

Categories Vesti