fbpixelnoscript

Promena opisnog ocenjivanja od 1. septembra

BEOGRAD, 24. avgusta 2015. (gradskibiro.rs) – Pomoćnica ministra prosvete za osnovno obrazovanje Željana Lukić Radojičić izjavila je danas da će se od 1. septembra primenjivati izmenjen Pravilnik o evidentciji, odnosno da će biti promenjen način opisnog ocenjivanja učenika prvog razreda.

Ona je za Gradski biro rekla da će postojati četvorostepena skala za sve obavezne predmete u kojoj će učitelj evidentirati postignuća pomoću znaka iks, ali da će se upisivati zaključna ocena, kao i da će se zadržati opisno ocenjivanje u smislu “mišljenja o radu i napredovanju učenika”.

“Od 1. septembra imamo novi način evidentiranja opisnog ocenjivanja koji podrazumeva da se smanji administracija, ali i da roditejima bude jasnija ta ocena”, kazala je Lukić Radojičić.

Ona je objasnila da je u izmeni Pravilnika učestvovala i veća grupa praktičara iz nastave.

Prema njenim rečima, u praksi su primećene neke manjkavosti prethodnog Pravilnika.

“Učitelji su bili nezadovoljni jer je bilo dosta administracije, a roditeljima nije bila jasna opisna ocena,” navela je Željana Lukić Radojičić.

Ona je navela i da je novina uvođenje jednog dnevnika za kombinovana odeljenja u seoskim sredinama.

“Do sada su učitelji koji imaju četiri učenika u četiri odeljenja morali da nose četiri dnevnika, dok će sada nositi samo jedan”, istakla je pomoćnica ministra prosvete.

Categories Vesti