fbpixelnoscript

Pripremna nastava za upis na fakultete još uvek košta

NOVI SAD, 3. marta 2015. (O Radio) – Mart je stigao, a do prijemnih ispita ima nešto više od tri meseca. Fakulteti se već od decembra spremaju za nove studente, dok i prva raspitivanja srednjoškolaca počinju tada. Oni koji su propustili Sajam obrazovanja gde bi dobili sve neophodne informacije i o samoj pripremi za prijemne, uvek mogu pozvati fakultete i informisati se o svemu u vezi sa prijemnim ispitima.

Na trenutno najpopularnijem fakultetu, Fakultetu tehničkih nauka, Marketing tim je spremio sve adekvatne informacije, a u toku je i priprema za prijemne ispite iz matematike i predmete za smer arhitektura.  Predstavnica Marketing tima FTN-a Tijana Pokrajac kaže da je interesovanje za same pripreme veliko, i da budući studenti dolaze upravo najviše zbog priprema za prijemni test iz arhitekture.

“Pripremna nastava na arhitekturi se organizuju za predmete prostorna kompozicija i slobodnoručno crtanje. Oni su zamišljeni kao jednomesečni moduli pa kandidati mogu da se prijave svake prve subote u mesecu. Takođe, organizuje se i priprema iz scenske arhitekture, tehnike i dizajna. Sve te informacije se mogu pronaći na sajtu fakulteta ili na Fejsbuku”, rekla je Pokrajac za O Radio.

Kada je reč o pripremama iz matematike koja je u sklopu prijemnog za više smerova, ona se održava  u obimu od 40 časova, svake subote. A ovog vikenda počinje drugi termini, te svi kandidati koji su zainteresovani mogu da dođu tačno u podne. U junu će biti organizovani i ubrzani časovi, kažu na FTN-u. Časovi pripreme iz matematike koštaju 12.500 dinara, dok je cena priprema za arhitekturu 4.500 dinara po predmetu. Detaljnije informacije odlično organizovani FTN daje i preko Fejsbuk grupe – Biću student FTN 2015.

Pored FTN-a, i većina ostalih fakulteta naplaćuje ove pripreme. Slična je situacija i na Filozofskom fakultetu, gde se održavaju pripreme za upis na psihologiju, koji je ujedno i najpopularniji smer na ovom fakultetu. Sekretarka Odseka za psihologiju, koja je i zadužena za davanje informacija budućim studentima Jasna Milošević, kaže da su ove pripreme korisne pre svega za one koji žele da ponove gradivo iz psihologije potrebno za prijemni.

“Mi smo veoma fleksibilno osmislili ove pripreme i maturanti mogu da se opredele za četiri različita dana i dva različita termina u okviru kojih će prelaziti pojmove iz psihologije i u suštini ponavljaće gradivo iz srednje škole”, kazala je Milošević.

Zainteresovani maturanti se za ove pripreme mogu javiti  putem mejla psiholog@off.uns.ac.rs , gde će i dobiti sve informacije potrebne za plaćanje ovih priprema. One koštaju 6.000 dinara za četiri termina.

Sa druge strane, na Prirodno matematičkom fakultetu časovi priprema su oduvek bili besplatni, a kako PR ovog fakulteta Saša Rakić kaže, one će uvek i biti besplatne. Iako su časovi počeli još u decembru, zainteresovani studenti se mogu uvek javiti profesorima na fakultetu i saznaju sve što ih zanima.

 Pored toga što se organizuju pripreme na fakultetima, na društvenim mrežama se mogu pronaći i grupe sa aktuelnim informacijama ali i studenti sa svojim vrednim iskustvom. Iskustvo drugih, dobra procena težine ispita i vredno učenje sigurna su formula za upad na budžet.

Categories Vesti