fbpixelnoscript

Prijemni i na češkom, bugarskom i crnogorskom

NOVI SAD, 9. aprila 2015. (RTV.rs) – Skupština Vojvodine usvojila je odluku kojom se visokoškolske ustanove obavezuju da polaganje prijemnog ispita organizuju i na jezicima nacionalnih manjina, odnosno nacionalnih zajednica, pod uslovom da je u pitanju jedan od jezika na kojem se, na teritoriji Vojvodine, izvodi redovna srednjoškolska nastava.

Osim na zvaničnim službenim jezicima u Vojvodini, budući studenti prijemni će moći da polažu i na češkom, bugarskom i crnogorskom jeziku, koji su u upotrebi u pojedinim lokalnim samoupravama.

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov kaže da je takva odluka postojala i ranije, ali su pojedini fakulteti pronašli pravnu rupu u tom dokumentu, kako bi izbegli obaveze.

“Cij je da Vojvodina stvarno bude ono što jeste, region u političkom smislu ili mesto na kom sve živimo u nadi da smo svi ravnopravni u svakom obliku. Ovim pokazujemo da će to preći s reči na delo i tamo gde nije bilo omogućeno iz raznih razloga, uglavnom je to bilo da nemaju način kako da organizuju, jer nemaju nastavnog kadra. Mi smo onda to upotpunili”, kaže Pavlov.

Na gotovo svim fakultetima Univerziteta u Novom Sadu tvrde da takav propis za njih nije novost, te da su na zahtev kandidata i ranije organizovali polaganje prijemnog na jezicima manjina.

“Ja konkretno sastavljam već 35 godina zadatke za prijemni za informatiku za Fakultet tehničkih nauka. Uvek se prevodilo na mađarski i to nije bio nikakav problem”, kaže Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka.

Filozofski fakultet, međutim, otišao je i korak dalje. Odsek za medijske studije od svog osnivanja studentima omogućava da nastavu slušaju i na mađarskom, slovačkom, rusinskom i rumunskom.

 (vest detaljnije možete pogledati na portalu rtv.rs)

Categories Vesti