fbpixelnoscript

Predsednica Madjarskog nacionalnog saveta se nada da će ostati školski smerovi na madjarskom

NOVI SAD, 1. juna 2017. (Beta) – Predsednica Izvršnog odbora Madjarskog nacionalnog saveta, Aniko Jeras je danas izjavila da se nada da Ministarstvo prosvete Srbije neće u srednjim školama ukinuti smerove na kojima učenici pohadjaju nastavu i na madjarskom jeziku.

Predstavnici nacionalnih saveta su juče u Beogradu razgovarali s predstavnicima Ministarstva gde su, kako je kazala Jeras, izrazili “nezadovoljstvo odlukom” o ukidanju pojedinih smerova.

Po njenim rečima, ministar prosvete Mladen Šarčević je pokazao “otvorenost za razgovore o ovom problemu” i naglasio da odluka nije konačna.

Jeras je izrazila nadu da će veći broj ukinutih smerova ipak biti vraćen, preneo je portal Vojvodina danas (Vajdasag Ma).

Ministarstvo prosvete Srbije donelo je odluku, na osnovu koje bi bilo ukinuto 13 smerova u srednjim školama, medju kojima i na madjarskom jeziku, kao i neki smerovi s nastavom na drugim manjinskim jezicima.

Škole u kojima bi mogli biti ukinuti smerovi na madjarskom su u Adi, Futogu, Zrenjaninu, Kanjiži, Subotici, Senti i Novom Kneževcu.

Categories Vesti