fbpixelnoscript

Potpisan Protokol o unapredjenju informaciono-komunikacione infrastrukture u školama

BEOGRAD, 4. avgusta 2017. (Beta) – Ministri prosvete i trgovine Mladen Šarčević i Rasim Ljajić potpisali su danas Protokol o realizaciji projekta za unapredjenje školske informaciono-komunikacione infrastrukture koji, izmedju ostalog, podrazumeva izgradnju bežične lokalne računarske mreže u školama.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, projekat podrazumeva i povezivanje svih škola optikom na Akademsku mrežu (AMRES), opremanje računarskom i sigurnosnom opremom i razvoj centralizovanih infrastrukturnih i obrazovnih servisa.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kazao je da je sredstvima tog resora i donacijama, tokom leta obezbedjeno “mnogo” računara za škole a da će od jeseni u 200 škola početi realizacija projekta E-dnevnik.

“Sada imamo problem da nadjemo školu koja nema računare, pa smo počeli sa zamenom postojeće sa boljom opremom, a radimo i na sistemu koji će omogućiti deci da u školi koriste tablete”, rekao je Šarčević.

Navodeći da se traži najbolji način finansiranja projekta, Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da bez primene informatičkog znanja, privreda ni jedne zemlje ne može da bude konkurentna na tržištu.

“”Mi, na žalost, imamo 40 odsto populacije bez odgovarajućeg nivoa digitalnih veština. S reformama obrazovnog sistema, hvatamo korak s tehnološkom revolucijom”, rekao je Ljajić.

Potpisnici će predložiti vladi formiranje radne grupe kako bi se utvrdili najpovoljniji izvor finansiranja u skladu s Memorandumom o razumevanju koji je Vlada Srbije potpisala s kompanijom Cisko i Sporazumom o strateškom partnerstvu koje je zaključilo Ministarstvo prosvete s kompanijom Huavei.

Rok za realizaciju projekta je 30 meseci.