fbpixelnoscript

Potpisan Memorandum Srbije o razumevanju o programu Fulbrajt

BEOGRAD, 14. aprila 2015. (Beta) – Ministar prosvete Srđan Verbić i američki ambasador Majkl Kirbi potpisali su danas Memorandum o razumevanju o programu akademske razmene Fulbrajt, koji treba da ojača saradnju obrazovnih, naučnih i instraživačkih institucija Srbije i SAD.

“Od Srbije se očekuje da kroz Memoranduom o saradnji pokaže posvećnost programu i da uz skromnu finansijsku nadoknadu iskoristi prednosti ovakvog programa, jer su oni koji su uspeli da dobiju Fulbrajtovu stipendiju prepoznati kao lideri u svojim oblastima, što i nama povećava šanse da se bolje predstavimo u Sjedinjenim Američkim Državama i u celom svetu”, rekao je ministar Verbić.

Naglasio je da se Fulbrajtova stipendija zastupljena u više od 150 zemalja, a da se u Srbiji dodeljuje od 1946. godine.

“Jedan od osnovnih kvaliteta ovog programa je njegova dugoročnost, jer on ima uticaj na duge staze. Rado ću doći za 25. godina da vidim sve te mlade ljude koji su bili stipendisti i koji su posle toga izvršili uticaj na čitave mlade generacije”, rekao je Majkl Kirbi.

U poslednjih 15 godina, kroz Fulbrajtov program je prošlo 150 ljudi iz Srbije i uglavnom su radili kao asistenti na univerzitetima.

Stipndisti iz Srbije provode po godinu dana u SAD, a studenti iz SAD godinu dana u Srbiji.

Da bi se postao stipendista, ne postoje čvrsti kriterijumi koje kandidat treba da ispuni.

“Ne postoje formalni uslovi, ono što se uzima u obizir su perspektive saradnje, dakle koliki je ‘benefit’ (korist) i za jednu i za drugu stranu od takve saradnje, tu nije presudan prosek ocena ili broj objavljenih radova”, kazao je Verbić.

Kirbi je dodao da je pri odabiru kandidata ključno da to bude osoba koja će “pomoći ne samo sebi i svojoj karijeri, već svojim studentima i fakultetu”.

“Ovu stipendiju ne treba smatrati kao nagradu, već kao investiciju”, istakao je Kirbi.

Categories Vesti