fbpixelnoscript

Počeo sastanak ministra i dva sindikata prosvete

BEOGRAD, 17. marta 2015. (Beta) – Sastanak ministra prosvete Srdjana Verbića s predstavnicima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Draganom Matijevićem i Miloradom Antićem počeo je danas u Beogradu.

Prethodno je ministar Verbić došao u park Manjež, prekoputa Ministarstva, gde sindikati protestuju, da bi pozvao predstavnike sindikata na razgovor.

Predstavnici sindikata su pozvali ministra da se popne na binu i govori nastavnicima, ali je ministar krenuo ka zgradi Ministarstva u Nemanjinoj ulici.

U tom trenutku je neko od okupljenih poprskao Verbića vodom, a predstavnici sindikata su pozvali na “dostojanstvo i mir”.

“Vas 10.000 je pokazalo da nećemo dozvoliti da naš narod bude nepismen, ubog i kukavički”, rekao je Matijević i pozvao ministra da potpiše Poseban kolektivni ugovor.

Predstavnici dva reprezentativna sindikata su prolazeći pored zgrade Vlade Srbije uzvikivali “Ua, lopovi!”, zviždali i nosili transparente “Razočarani, gladni i izdani Srbije”, “Rušenje prosvete Srbija bez budućnosti”.

Predstavnici dva reprezentativna sindikata prosvete koji štrajkuju četiri meseca danas su, na početku protesta u Beogradu, na pisarnici Doma Narodne skupštine za sve poslaničke grupe i Odbor za prosvetu i obrazovanje ostavili kutije u kojima se nalaze zahtevi prosvetnih radnika.

Oni štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta od 17. novembra prošle godine.

Druga dva reprezentativna sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”, potpisali su ranije poseban kolektivni ugovor i prekinuli štrajk u kojem su prethodno učestvovali.

Categories Vesti