fbpixelnoscript

Planet Earth Fest u Novom Sadu

BEOGRAD, 20. aprila 2015. (O Radio) – Unija studentskih organizacija u sredu 22. aprila organizuje Festival održivog razvoja i zaštite životne sredine “Planet Earth Fest”, koji je namenjen srednjoškolcima i studentima, ali i svima ostalima koji su zainteresovani da se informišu na koje sve načine možemo da sačuvamo životnu sredine. Prenosimo razgovor Oradija sa predstavnikom organizatora Festivala Nikolom Srdićem.

Festival traje dva dana, odnosno 22. i 23. aprila, i dešava se u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, a program će početi radionicama i sajmom nevladinih organizacija. Ovaj dnevni program trajaće do 17 časova, a nakon toga će publika moći da pogleda projekciju filma o nastanku jednog od najvećih pokreta za zaštitu životne sredine i sprečavanje daljeg degradiranja klimatskih uslova.

Kako je najavio predstavnik Unije Nikola Srdić, nakon toga sledi panel diskusija o srodnim temama, na kojoj su učešće protvrdili profesori, odnosno predstavnici akademske zajednice, privatnici, predstavnici institucija, kao i studenti.

Kako je Nikola objasnio, pored želje da se među mladima podigne svest o potrebi zaštite naše planete, ideja je i da se posetioci zabave, ali i da im se pruže saveti o tome kako da poboljšaju energetsku efikasnost u svom domu, kako da naprave i koriste solarne kolektore, recikliraju i kompostiraju organski otpad u domaćinstvu.

“Kao i prošle godine, osmislili smo još jednu ekološku akciju. Potrebno je da svaki učesnik donese neku limenku ili pet ambalažu i sve će to biti reciklirano, a u pitanju je akcija koja ima i humanitarni karakter”, kazao je Nikola.

Ovo je drugi po redu Planet Earth Fest, a kako je najavljeno, trajaće gotovo cele godine, jer je ideja da se zapravo ekologija i eko svesno ponašanje usvoji kao način života. “Drugi deo programa biće održan 5. i 6. juna, tad će program biti internacionalan, a očekuju se okrugli stolovi, debate, ali i rešavanje studije slučaja u vezi sa konkretnim problemima prilikom implementacije određenih zelenih tehnologija”, najavio je Nikola.

Ceo razgovor sa Nikolom Srdićem može se poslušati na stranici www.oradio.rs.

Program:

Sreda 22. april

Radionice
od 12 do 17 časova – Izgradnja solarnog kolektora i povećanje energetske efikasnosti u domovima
od 12 do 18.30 časova – NVO sajam

Projekcija filma
od 17 do 18 časova – Film o klimatskim promenama

Panel diskusija
18.30 časova – Održivi razvoj i uloga akademske zajednice

Četvrtak 23. april

Radionice
od 12 do 17 časova – Kompostiranje i Eko gerila

Predavanje
od 17 do 17.30 časova – Zaštita od zračenja

Projekcija filma
od 17.30 do 18.40 časoa – Film o organskoj proizvodnji

Panel diskusija
19 časova – Organska proizvodnja u Srbiji 2015-2019

Za sve dodatne informacije dostupan je mejl zzs@usouns.org .

Categories Vesti