fbpixelnoscript

Pavlović: Prosvetni radnici nezadovoljni jer im nije ispunjeno obećano

BEOGRAD, 26. avgusta 2015. (Beta) – Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Banislav Pavlović izjavio je danas da postoji nezadovoljstvo među prosvetnim radnicima jer im nije isplaćena jednokratna pomoć, koja je dogovorena kao jedan od uslova za izlazak iz višemesečnog štrajka.

Na konferenciji za novinare, Pavlović je podestio da su sindikati pre izlaska iz štrajka potpisali sporazum sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem i ministarkom za državnu i lokalnu samoupravu Kori Udovički na osnovu koga će svi zaposleni dobiti jednokratnu pomoć u toku ove godine.

“Tražimo da se o tome vode razgovori i da se kaže kada će to biti isplaćeno”, naveo je on i dodao da bi zaposlenima ta jednokratna pomoć više značila od povećanja plata od četiri do pet odsto.

Pavlović je kazao da je ranije nuđeno da ta pomoć iznosi oko 7.500 dinara, ali da to sindikati nisu prihvatili.

“Tražili smo da jednokratna pomoć bude isplaćena pre odlaska na odmor. Međutim, premijer je rekao da je bolje da to bude pre početka školske godine. Posle toga je na to zaboravio”, rekao je Pavlovićn dodajući da se “sada samo priča o povećanju plata i penzija”.

“Prvo je rečeno da će o tome da se odluči 1. septembra, sada se to pomera na oktobar. Očigledno je da se čeka na usvajanje novog budžeta i da povećanja plate neće biti pre decembraske plate koja se isplaćuje u januaru”, kazao je Pavlović.

On je naveo da je prosečna plata u obrazovanju 40.638 dinara.

Pavlović je kazao da je na juče održanom konsultativnom sastanku predstavnika reprezentativnih sindikata u prosveti dogovoreno da se do 15. septembra održi novi sastanak i donese odluka o eventualnom štrajku u oktobru.

On je naveo da u prosveti vlada haos,  jer nisu utvrđene liste nastavnog i nenastavnog osoblja koje će ostati bez posla ili kojima će nedostajati časovi do pune norme.

Pavlović je naveo da postoji oko 15.000 zaposlenih na određeno vreme i da neki direktori odbijaju da dostave spiskove slobodnih radnih mesta kako bi tim zaposlenima bio produžen radni odnos.

On je ukazao i da je velika nedoumica nastupila donošenjem Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, koji stupa na snagu 12. oktobra.

Kako je rekao, prema članu tog Zakona, značilo bi da žene sa navršenih 60 godina i šest meseci života, ako imaju 15 godina staža i muškarci sa navršenih 65 godina života moraju da se penzionišu.

Pavlović je ocenio da je nelogično da se neko penzioniše u sred školske godine i da je to pedagoški loše za decu koja se vezuju za svoje nastavnike.

“Cilj Zakona je da se smanji broj zaposlenih i da se smanje izdvajanja za prosvetu… Zakon diskriminiše žene… protivustavan je i u koliziji sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju”, naveo je on.

Pavlović je rekao da će na taj način, prema procenama, biti penzionisano 3.000 do 4.000 ljudi.

Categories Vesti