fbpixelnoscript

Otvoren Šangajski sajam obrazovanja na Pravnom fakultetu

BEOGRAD, 27. marta 2017. (Beta) – Godišnje u proseku 10 studenata iz Srbije odlazi u Kinu, dok se u Šangaju trenutno na školovanju nalazi oko 60 srpskih studenata, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

“Naš cilj je da ih bude još više, ali i da više studenata iz Kine dodje u Srbiju”, rekao je ministar na otvaranju Šangajskog sajma obrazovanja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Taj sajam organizovala je Komisija za obrazovanje Grada Šangaja u saradnji sa partnerima, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović rekao je da današnji Sajam znači otvaranje novih vrata saradnje sa univerzitetima iz Kine, prevashodno Šangaja, svetske akademske metropole.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević naveo je da je Sajam najbolja prilika da se studenti i budući brucoši upoznaju sa šangajskim fakultetima.

“Kina mnogo ulaže u obrazovanje pa su i univerziteti poslednjih godina mnogo napredovali. Tako se na prošlogodišnjoj Šangajskoj listi univerziteta u prvih 500 našlo čak 54 iz Kine”, kazao je Bumbaširević.

Predstavnik delegacije iz Šangaja Jang Veiren izrazio je uverenje da će ovogodišnji sajam doprineti poboljšanju saradnje dve zemlje.

“Srbija je važna zemlja u našoj Strategiji ‘Jedan pojas-jedan put’, kao i u okviru grupe 16+1, Kina plus 16 država centralne i istočne Evrope”, rekao je Veiren.

Cilj Sajma obrazovanja je predstavljanje visokoškolskih institucija iz Šangaja, ostvarivanje medjuinstitucionalne saradnje i povećanje interesovanja studenata za nastavak studija u Šangaju. Ove godine, 33 visokoškolske institucije iz Šangaja predstaviće svoje studijske programe.

Prethodno je ministar Šarčević razgovarao sa direktorom za saradnju i razmenu studenata Komisije za obrazovanje Grada Šangaja i predstavnicima nekoliko univerziteta i fakulteta iz tog grada.

Na sastanku je istaknuta namera za unapredjenje saradnje Srbije i šangajskih univerziteta, kao i obostrani interes da se poveća obim razmene studenata.

Categories Vesti