fbpixelnoscript

Otvoren Sajam nauke, obrazovanja i umetnosti u Ćupriji

BEOGRAD, 16. marta 2017. (Beta) – U Ćupriji je danas otvoren Sajam nauke, obrazovanja i umetnosti čiji je cilj popularizacija i predstavljanje naučnih institucija i dostignuća, kao i da se učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola pruže detaljne informacije o fakultetima i srednjim školama iz zemlje.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je na otvaranju sajma da je “došlo vreme da se radi timski, da se sagleda šta privreda traži, šta su potrebe lokalne samouprave, a šta obrazovanje može i treba da pruži”

Prvog dana sajma u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje organizovan je i Sajam zapošljavanja, na kojem je prisutno više od 20 poslodavaca iz Pomoravlja, koji su izrazili potrebu za 150 novih radnika, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Savetnica ministra Gabrijela Grujić održala je na sajmu zpošljavanja predavanje o novom modelu dualnog i preduzetničkog obrazovanja.

Ona je ukazala na činjenicu da je 12 privrednih subjekata iz Ćuprije i okruženja, domaće kompanije i po jedna iz Kine i Turske, zainteresovano za nove obrazovne, dualne, profile.

Kako je saopšteno, dualno obrazovanje je bila i tema sastanka ministra sa predstavnicima lokalne samouprave, ali i stanje u školama.

Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić rekao je da je izuzetno ponosan na činjenicu da je aktuelna vlast od 2013. godine sanirala škole koje su do tada bukvalno prokišnjavale.

Erić je istakao da opština ima želju da postane regionalni obrazovni centar za mlade talente u okviru prirodnih nauka.

Mladen Šarčević saglasio se da je Srbiji potrebno više centara za mlade talente.

Tokom posete Ćupriji ministar je sa saradnicima obišao Školu za muzičke talente, koju pohadjaju učenici od šest do devet godina.

Categories Vesti