fbpixelnoscript

Održan protest zaposlenih u školama u Zaječaru

ZAJEČAR, 14. mart 2016 (gradskibiro.rs) – Oko 400 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u Zaječaru protestvovalo je danas ispred Gradske uprave u tom gradu, zbog neispunjavanja obaveza lokalne samouprave prema školama zbog čega su blokrani tekući računi skoro svih škola u Zaječaru.

Predstavnik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) iz Zaječara Goran Manojlović rekao je danas za portal Gradski biro (gradskibiro.rs) da je od ukupno 17 škola u tom gradu u blokadi 16 i da škole u Zaječaru duguju 192 miliona dinara.

On je kazao da su direktori škola danas pre podne  pozvani na sastanak i da je obećano da će u roku od dva dana biti uplaćena sva sredstva i da škole neće biti više u blokadi.

Manojlović je kazao da je cilj današnjeg protesta bio da se gradska uprava podseti na obaveze koja je dužna da poštuje.

“Zbog toga što lokalna samouprava ne isplaćuje školama sredstva koja im pripadaju iz budžeta, povećali su se i iznosi za blokadu. Škole duguju za internet i telefon. Zbog sudskih utuženja može da dodje i do zaplene imovine i dolaska sudskih izvršitelja”, kazao je Manojlović i dodao da da zaposlenima nisu isplaćeni naknada za prevoz i jubilarne nagrade.

Manojlović je najavio da će danas biti upućeno pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, kao i ministrima prosvete, finansija i državne uprave i lokalne samouprave, kako bi bili upoznati sa situacijom u zaječarskim školama.

U Ministarstvu prosvete navode da to ministarstvo apeluje na lokalne smouprave da izvršavaju svoje obaveze prema školama.