fbpixelnoscript

Obustava nastave u Čačku i protest ispred Školske uprave

ČAČAK, 24. marta 2015. (Beta) – U većini škola u Čačku danas je obustavljena nastava a više stotina prosvetnih radnika Čačka protestovalo je ispred zgrade Školske urpave u tom gradu zahtevajući isplatu drugog dela februarske plate bez umanjenja koje je tražilo Ministartsvo prosvete za one koji štrajkuju.

Predsedsednik Sindikata obrazovanja Čačka Radovan Kuvekalović rekao je na protestu da je štrajk radikalizovan jer je ministar prosvete zahtevao od direktora škola da umanje plate onima koji štrajkuju, što su direktori u Čačku odbili da urade i prosvetnim radnicima u tom gradu do danas nije isplaćen drugi deo februarske zarade.

“Mnistar prosvete je na taj način pokušao da uguši strajk. Današnji protest je oblik građanske neposlušnosti. Prosvetni radnici se već sedam meseci bore za dostojanstvo znanja, protiv umanjenja zarada i ukazuju na diskriminatorski odnos Ministarstva prosvete koje pokušava samo ucenama i pritiscima da rešava probleme”, rekao je Kuvekalović.

On je najavio da se sutra nastavlja štrajk obustavom nastave u Čačku i da će u 13 časova u Domu kulture u tom gradu biti održan javni čas.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i profesor filozofije u Gimnaziji u Čačku Dragan Matijević, koji je prisustvovao protestu, rekao je novinarima da je današnji protest izraz ogorčenja prosvetnih radnika Čačka što nisu primili platu.

“Razlog je što direktori škola nisu hteli da potpišu nalog minstra da umanje plate kolegama koji su u štrajku. Nisu hteli da krše zakon i našli su se između čekića i nakovanja i u toj neverovatnoj igri prava stradali su prosvetni radnici, kao u priči u kojoj se biju slonovi pa strada trava”, rekao je Matijević.

On je dodao da je bez zarada ostalo oko 50 škola u Srbiji, najviše u Kruševcu i Čačku.

“Ne plašimo se otkaza jer znamo da smo u pravu. Ne radi se samo o smanjenju zarada, to je minimalna para od 2.000 do 3.000 dinara, ovde je u pitanju odbrana dostojanstva naše profesije i odbrana imena
profesora i vaspitača”, rekao je Matijević.

Prema podacima Sindikata i Školske uprave danas je nastava obustavljena u 12 osnovnih i srednjih gradskih škola u Čačku. Radile su samo tri škole – dve osnovne, “Vuk Karadžić” i “Ratko Mitrović” i srednja Medicinska škola, dok se u seoskim osnovnim školama odvijala nastava sa skraćenim časovima od 30 minuta.

Sindikat obrazovanja Čačak, koji je organizovao protest je većinski sindikat prosvetnih radnika u tom gradu i član je Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Categories Vesti