fbpixelnoscript

NPS nije prihatio predloge i Plan udžbenika Zavoda za unapredjenje obrazovanja

BEOGRAD, 20. januara 2016. (Beta) – Članovi Nacionalno prosvetnog saveta danas nisu usvojili predloge Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja koji se odnose na Plan udžbenika i standarde kvaliteta udžbenika.

Savet je, nakon žučne rasprave, odlučio da stav o predlozima Zavoda zauzme na sledećoj sednici, zakazanoj za 23. februar.

Predsednik Saveta Aleksandar Lipkoviski pozvao je članove tog tela da sugestije i primedbe dostave savetu u roku od nedelju dana, kako bi ih on prosledio Zavodu.

Rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika u Zavodu Eleonora Vlahović predstavila je predloge na osnovu kojih bi se pri odredjivanju kvaliteta udžbenika primenjivalo pet umesto dosadašnjeg “jednog jedinog standarda koji je važio za sve”.

Prema njenim rečima, standardi će se odnositi na udžbenike za decu sa posebim potrebama, na elektronske dodatke, na priručnike za nastavnike, kao i na pokazatelje tehničke opremljenosti rukopisa jer se dešavalo da je jedan udžbenik bio minimalno a drugi maksimalno opremljen, odnosno da je jedan imao slike sa interneta, a drugi ilustratora.

Zavod je predložio promenu procedura odobravanja udžbenika, obezbedjivanja formiranja liste ocenjivača, definisanje njihovog etičkog kodeksa, kao i to da rukopisi stižu bez potpisa autora.

Pomoćnica direktora Zavoda Gordana Mijatović rekla je da je Zavod radio šest meseci na predlogu Plana udžbenika.

“Planom je definisan udžbenički komplet neophodan za ispunjavanje obrazovno vaspitnog procesa”, rekla je Mijatović i dodala da će takav udžbenički komplet omogućiti da se obrazovno vaspitni proces nesmetano obavlja.

Mijatović je rekla da je taj novi plan učenika stavlja u centar osnovnog didaktičko obrazovnog sistema. Prema njenim rečima, udžbenici će ubuduće biti daleko tanji što će zaštiti zdravlje djaka.

“Plan predvidja mogućnost jedinstvenog udžebenika iz Hemije za sedmi i osmi razred, kao jedinstvene celine znanja iz te oblasti. I muzičko i fizičko će biti u istoj priči kao predmeti koji spajaju ritam i pokret”, rekla je ona.

Prema, predlozima Zavoda radne sveske od sledeće školske godine neće biti obavezne, a priručnika če biti najmanje.

Zavod je od 2010. godine do danas odobrio više od 3.000 udžbenika i samo je jedan povučen, rekla je Vlahović i dodala da ta činjenica govori ili da udžbenici nemaju nedostatke, ili da su učenici, roditelji i nastavnici nedovoljno aktivni.

Novi Zakon o udžbenicima usvojen je polovinom avgusta posle mnogo peripetija, dok Plan udžbenika mora da bude usvojen u roku od tri meseca.

Pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin apelovala je da se savet što pre sastane ukoliko danas Plan udžbenika ne bude usvojen, jer će u suprotnom Ministartvo biti primorano da raspiše konkurs po dosadašnjem planu.

Koliko je urgento donošenje zakona, ona je ilustrovala podatkom da nekoliko stotina predmeta nema adekvatne udžbenike i nastavna sredstva.

Categories Vesti