fbpixelnoscript

Novosadski univerzitet na Šangajskoj listi najboljih u oblasti matematike

NOVI SAD, 13. jula 2017. (Beta) – Univerzitet u Novom Sadu prvi put se ove godine pojavljuje na Šangajskoj rang listi svetskih univerziteta (Shanghai Ranking) i to medju 500 najboljih univerziteta iz oblasti matematike, rangiran izmedju 401. i 500. mesta, saopšteno je danas sa tog univerziteta.

“Rangiranje Univerziteta u Novom Sadu na značajnim svetskim rang listama predstavlja napredak kako za akademsku zajednicu univerziteta, tako i za zemlju u celini”, navodi se u saopštenju.

Šangajska lista jedna je od pet najznačajnijih lista za rangiranje univerziteta u svetu, pored Times Higher Education liste (Velika Britanija), QS rang liste (Quacquarelli Symonds, Velika Britanija), Lajden rang liste (Leiden Ranking, Holandija) i Webometrics (CSIC, Španija).

Kriterijumi za rangiranje univerziteta na Šangajskoj listi su, izmedju ostalog, broj i kvalitet naučnih radova, broj radova napisanih u saradnji sa inostranim univerzitetima, kao i broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja.

Univerzitet u Novom Sadu je maja ove godine rangiran na Lajden rang listi, i to na 721. mestu, što je za 35 mesta bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu.

Univerzitet u Novom Sadu je ove godine prvi put na QS rang listi medju 300 najboljih iz oblasti poljoprivrede i šumarstva, pošto je rangiran izmedju 251. i 300. mesta, piše u saopštenju.

Na listi “EECA University Rankings 2016” (Emerging Europe & Central Asia University Rankings) Univerzitet u Novom Sadu je bio medju 130 najboljih u ovom delu sveta, jer je rangiran izmedju 121. i 130. mesta.

Categories Vesti