fbpixelnoscript

Novi Kampus Univerziteta u kasarni Arčibald Rajs

NOVI SAD, 31. januara 2017. (Beta) – Univerzitet u Novom Sadu dobiće u narednom periodu novi kampus i prostorije za održavanje nastave u objektu zaštićene kasarne “Doktor Arčibald Rajs” u tom gradu, najavljeno je danas u Rektoratu.Rektor Univerziteta Dušan Nikolić rekao je na konferenciji za novinare da se radi o inicijativi da se formira novi univerzitetski kampus u kompleksu kasarne “Doktor Arčibald Rajs”, zbog toga što neki od fakulteta imaju problema sa prostorom za izvodjenje nastave i naučno istraživačkog rada.

On je napomenuo da su to pre svega Akademija umetnosti u Novom Sadu, kao i Fakultet tehničkih nauka, koji je zbog rušenja objekata u svrhu podizanja novog Tehnološkog parka ušao u “ozbiljne prostorne probleme”.

Nikolić je rekao da kasarna neće biti rušena, već da će njene prostorije biti u potpunosti rekonstruisane, obzirom na to da je ona reprezentativni objekat, sa istorijskom vrednošću i pod zaštitom je države.

Rokovi i način finansiranja ovog poduhvata još nisu poznati, a Nikolić je dodao da će obe teme biti u “narednom periodu” predmet ozbiljnih razgovora predstavnika republičke, pokrajinske i gradske vlasti.

“Ovo su razvojne perspektive za narednih nekoliko decenija, jer broj studenata raste, imamo veliki priliv stranih studenata, a očekuje se i ekspanzija u oblasti medicinskih nauka”, objasnio je Nikolić.

Novi kampus koristili bi i Centar za strategijske i napredne studije Univerziteta, Medicinski fakultet za posebne programe namenjene stranim studentima, mešoviti istraživački timovi naučnika i istraživača sa više fakulteta i stranih institucija, a u jednom od objekata bi bio formiran Muzej nauke i tehnike sa stalnim postavkama posvećenim znamenitim naučnicima i inovatorima.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je potreba za novim prostorom pozitivna stvar, jer govori o tome da se Novosadski univerzitet razvija, a posebno u oblasti informacionih tehnologija.

“Napravljen je Akcioni plan, zajedno sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koji sadrži niz stvari – od razvoja Tehnološkog parka (koji će uskoro ući u drugu fazu izgradnje), pa do širenja Univerziteta u objekte kasarne Arčibald Rajs i svemu što će se tamo dešavati”, rekao je Šarčević

Koncept pod kojim će projekat biti sprovodjen je ideja da u novom kampusu bude ostvarena “sinteza prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”, rečeno je novinarima u Rektoratu. ; ; ;

Kasarna “Dr Arčibald rajs” je 2011. bila u fokusu javnosti, nakon što su je novosadski umetnici, organizacije za mlade i ostale civilne organizacije “skvotovale” i tokom te akcije zatražile od nadležnih da ona bude prevedena u gradsko vlasništvo i pretvorena u neku vrstu društvenog centra, zbog nedostatka prostora za nezavisne produkcije i umetnike u Novom Sadu.

Aktivisti su od 22. decembra 2011. do 13. januara 2012. godine boravili u tog zgradi, gde su organizovali koncerte, predstave, radionice i performanse, ali osim formalnih sastanaka, gradske vlasti nisu odgovorile na njihov zahtev, a lokalne vlasti nisu reagovale ni kada je policija izbacila aktiviste iz kasarne.