fbpixelnoscript

Njilaš: Štrajk prosvete nije dobro sredstvo

NOVI SAD, 31. avgusta 2017. (Beta) –  Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš izjavio je danas da štrajk koji je najavljen u školama za sutra “nije dobro sredstvo za ostvarivanje prava zaposlenih”.

Njilaš je povodom početka školske godine rekao da se nada da će se u medjuvremenu postići dogovor i da će se odustati od štrajka, odnosno od skraćenja časova.

“To nije dobro za učenike, jer tako manje nauče, a kasnije je teško nadoknaditi propušteno skraćenjem časova”, rekao je Njilaš novinarima.

Nova školska godina za oko 232.000 dece i djaka na teritoriji Vojvodine počeće sutra, 1. septembra 2017, a nastava će se odvijati u 44 predškolske ustanove, 383 osnovne škole i 131 srednjoj školi.

Njilaš je dodao da su obrazovne ustanove spremne za novu školsku godinu, a da je sekretarijat koji vodi izvojio oko 590 miliona dinara kako bi im u tome pomoglo.

Kako je objasnio, u Vojvodini se posebno vodilo računa prilikom izrade školskog kalendara, pa će tako u školskoj 2017/18, prvo polugodište biti završeno u petak, 22. decembra 2017, a drugo će početi u sredu 10. januara 2018.

Učenici će u drugom polugodištu, koje je vremenski duže u odnosu na prvo, imati prilike da se odmore i tokom dva kratka raspusta.

Predsednik Unije prosvetnih sindikata Vojvodine Zvonimir Jović ranije je izjavio za lokalni portal 021.rs da će štrajka u Vojvodini biti, ali da nije siguran koliko škola će se odazvati pozivu.

“Ja očekujem da će škole štrajkovati, ali ne mogu da kažem sa sigurnošću koje. Novi Sad nije baš najaktivniji po tom pitanju”, rekao je tada Jović.

USPRS najavila je za sutra štrajk u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, a časovi će biti skraćeni na 30 minuta.

Jednočasnovni štrajk upozorenja u 387 osnovnih i srednjih škola organizovaće prvog dana nove školske godine i članovi granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost”.