fbpixelnoscript

Nije postignut dogovor sa Verbićem, nastavlja se štrajk

BEOGRAD, 17. marta 2015. (Beta) – štrajk prosvetnih radnika Srbije se nastavlja održavanjem skraćenih časova jer predstavnici dva reprezentativna sindikata prosvete i ministar prosvete Srdjan Verbić nisu danas postigli dogovor na sastanku u Ministarstvu prosvete u Beogradu.

Dragan Matijević iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije rekao je novinarima da dogovor nije postignut i da se štrajk nastavlja.

“Ni danas nisu uspeli razgovori sa ministrom, jer nam je ministar na posredan način saopštio da on više ne kontroliše uslove pod kojima će razgovarati sa sindikatima o njihovim zahtevima. Njegova decidna odluka ili saopštenje je da MMF upravlja srpskom prosvetom… Oni su rešili da se plate prosvetnim radnicima smanje za 10 odsto”, preneo je on novinarima.

Komentarišući to što je neko od okupljenih tokom protesta polio ministra vodom, Matijević je rekao da mu je žao što se to desilo.

“Učinio je nedopustiv gest, po meni. Pojaviti se u masi ljudi koji su revoltirani, bilo je necelishodno”, rekao je on i dodao da je pitanje da li su to bili prosvetni radnici, jer je reč o gradjanskom protestu.

Milorad Antić iz Sindikata radnika u prosveti Srbije je rekao da prosvetni radnici traže praktično jednu prosečnu platu, a ne veruje da država i ministar ne mogu da nadju taj novac.

On je kazao da predstavnici sindikata žele da potpišu poseban kolektivni ugovor, ali da je Ministarstvo to uslovilo potpisivanjem sporazuma o prekidu štrajka.

Tokom razgovora s predstavnicima sindikata, ministar Verbić je istakao da čim jedan sindikat potpiše poseban kolektivni ugovor, on važi za sve.

Na pitanje predstavnika Unije SRPS zašto ne mogu da potpišu PKU, Verbić je rekao da je taj ugovor “samo za partnere”.

Ministar je, kako je preneto novinarima, rekao i da ne obećava ono što ne može da ispuni.

Sindikati traže da prosvetnim radnicima bude isplaćena 13 plata po utvrdjenoj dinamici i da se definišu rokovi i dinamika isplate.

Sa bine iz parka Manjež gde je bio protest, predstavnici Unije sindikata prosvetnih sindikata Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije poručili su da će se štrajk nastaviti.

Predstavnici Sindikata zatražili su danas vanrednu sednicu Skupštine Srbije o stanju u obrazovanju.

Oni su najavili da će zatražiti hitan sastanak prosvetnih radnika sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem od kojih će zatražiti odgovor zašto nikoga ne zanima stanje u obrazovanju.

Zahteva se i povlaćenje dopisa Ministarstva prosvete o smanjenjuplata prosvetnih radnika koji štrajkuju, a u suprotnom najavljuju potpunu obustvu rada.

“Od ministra prosvete zahtevamo ostavku, kao i njegovih saradnika”, poručeno je sa skupa.

Protestni skup dva sindikata završen je uz poruku “Sram vas bilo ministri i Vlado Srbije zbog onoga što radite!”.

Protest je počeo ispred Skupštine Srbije, a nastavljen je ispred Vlade i Ministarstva prosvete, a potom u parku Manjež.

Predstavnici dva reprezentativna sindikata prosvete koji štrajkuju četiri meseca danas su, na početku protesta u Beogradu, na pisarnici Doma Narodne skupštine ostavili kutije u kojima su njihovi zahtevi, za sve poslaničke grupe i za Odbor za prosvetu i obrazovanje.

Oni štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta od 17. novembra prošle godine.

Druga dva reprezentativna sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”, potpisali su ranije poseban kolektivni ugovor i prekinuli štrajk u kojem su prethodno učestvovali.