fbpixelnoscript

Nastava za decu izbeglice u prihvatnim centrima u Srbiji

VRANJE, 5. jula 2017. (Beta) – Deca u prihvatnim centrima za izbeglice i migrante u Pčinjskom okrugu mogu da pohadjaju nastavu iz matematike, geografije, jezika, likovnog, izjavio je danas portparol republičkog Komesarijata za izbeglice Ivan Mišković.

Mišković je agenciji Beta rekao da te neformalne nastave ima u gotovo svim prihvatnim centrima i centrima za azil u Srbiji, gde je oko 5.500 izbeglica i migranata.

“Činjenica je da se period zadržavanja migranata u Srbiji produžio na više od devet meseci, a po svim konvencijama za prava deteta, i u njihovom najboljem interesu, neophodno je obezbediti im uslove da mogu da nastave školovanje. S obzirom da ne znaju srpski jezik, za njih se organizuje nastava za predmete za koje nije potrebno veliko poznavanje jezika, a imaju nastavu i iz stranih jezika”, kazao je Mišković.

On je rekao da je do sada stotinak dece, koja su uglavnom bila bez roditeljske pratnje, pohadjalo i redovnu nastavu u osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

“Postoji namera da se od naredne školske godine takva prilika za redovno obrazovanje u školama pruži i ostaloj deci u prihvatnim centrima i centrima za azil, što treba da se realizuje uz podršku UNICEF-a, a Komesarijat za izbeglice je u tome partner Ministarstvu prosvete”, rekao je Mišković.

Po podacima Komesarijata za izbeglice, u četiri prihvatna centra na jugu Srbije su 783 izbeglice i migranta: u Preševu 520, u Vranju 134, u Bujanovcu 85 i u Bosilegradu 44.

Categories Vesti