fbpixelnoscript

Nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji

BEOGRAD, 14. jula 2015. (Beta) – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas pojedince, organizacije i privrednike da ako žele da uvećaju svoj profit ulažu u najbolje učenike i spotiste u Srbiji.

“Kada bi svako od nas u onome u čemu je najbolji postizao najbolje rezultate, kud bi nam bio kraj. Svake godine i s radošću i s nekom setom razmišljam o vama koji osvajate tolike nagrade, da li ćete svi ostati ovde. Ili kada odete da još više naučite, da li ćete se vratiti ovde. Da li ćemo biti dovoljno spremni i sposobni da vam stvorimo uslove da vas ovde dočekamo da nastavite da razvijate svoj talenat “, rekao je Nikolić na svečanosti u Palati Srbija na kojoj su uručene pohvalnice i 163 laptop računara učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola, pobednicima međunarodnih i državnih takmičenja.

Nagrada je obezbedila Fondacija “Dragica Nikolić”.

Predsednik Srbije je izrazio nadu da će ovi uspešni učenici uspeti da ovaj svet promene na bolje.

“Kada se ostvari uspeh, onda sve muke i sve ono što je bilo teško ostaje iza vas. Muke su iza vas. Lepo je ispred vas. Mi kao društvo u celini nismo dovoljno jaki i sposobni da nagradimo svaki vaš uspeh i u znanju i u sportu. Zato ja pozivam i pojedince i organizacije koji imaju profit i koji ga ostvaruju, ako žele da osvoje veći profit i žele da im firme više napreduju, neka ulažu u vaše znanje, jer tako rade drugi narodi pa su nas deleko prevazišli. Neki od njih su nas prevazišli uz pamet i znanje naše dece. A mi nemamo toliko dece da možemo da podižemo čitav svet”, poručio je Nikolić.

On je zahvalio učenicima u svoje ima i u ime svoje porodice, kao i Fondacije “Dragica Nikolić” za svo znanje koje su u “sebe ulili”.

“I hvala vam za tu veru koju ulivate svima nama da se u Srbiji može vrlo brzo živeti bolje nego do sada”, kazao je predsednik Srbije.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić poručio je učenicima da treba da imaju u vidu da nisu najbolji na svetu i da su sve završili.

“Ja vam želim u narednim godinama da budete dovoljno kritični i prema sebi i prema drugima. Da uvek vodite računa da ima onih koji su zaslužili danas da dobiju nagradu, a nisu među nama”, kazao je Verbić i poručio da nije “materijalna korist sve”.

On je ocenio da je današnja ceremonija prilika da se ukaže čast pre svega roditeljima uspešnih učenika.

“Oni su čini mi se ovde danas najponosniji. Vi sportisti, vi đaci znate da je ovo tek početak vaših bitaka i da ćete mnogo toga uraditi već sledeće godine, već mnogo toga planirate šta ćete uraditi sledeće nedelje, ali vaši roditelji su danas najponosniji”, rekao je Verbić.

Ministar sporta Vanja Udovičić rekao je da podržava svaki vid nagrađivanja uspeha i motivacije mladih.

On je dodao da Fond za mlade talente Ministarstva omladine i sporta takođe nagrađuje najbolje učenike srednjih škola i stipendira studente, čime doprinosi “razvoju i usavršavanju mladih ljudi koji grade bolju budućnost Srbije”.

On je zahvalio Fondaciji Dragice Nikolić i njoj lično na prepoznavanju uloge i značaja mladih.

“Budite uporni, prevazilazite prepreke i ostvarite svoje snove”, rekao je Udovičić učenicima, kojima su dodeljene pohvalnice i laptop računari.

Predsednica Upravnog odbora Fondacije Dragica Nikolić rekla je da su nagrađeni učenici postali “junaci cele Srbije”.

“Gde god da ste se takmičili pod zastavom svoje zemlje predstavljali ste svakog svog druga, svakog od nas. Ta slika koja obilazi planetu najlepša je priča o Srbiji. Zato ste zaslužili da vas posebno istaknemo i nagradimo, da vas ohrabrimo da i u budućnosti nastavite istim tragom”, rekla je Dragica Nikolić.

Današnjoj ceremoniji su prisustvovali i reprezentativci pojedinih sportova, među kojima i reprezentavci u kajaku, vaterpolu i fudbalu do 21 godine.