fbpixelnoscript

Nagrada Šekspir fondacije učenici iz Srbije

LONDON, 17. maj 2017 (gradskibiro.rs) – Nakon pobede na međunarodnom takmičenju u organizaciji Šekspir fondacije iz Stratforda na reci Ejvon, sa temom  ”Napravi kartu dobrodošlice za kuću Vilijama Šekspira” a na poziv predstavnika fondacije koja se brine  zaštitom lika i dela Vilijama Šekspira, Tara Stanković, učenica VII razreda  OŠ Stari grad  iz Beograda je bila počasni gost fondacije u Stratfordu, gradu u kome se nalazi između ostalog i rodna kuća ovog barda svetske književnosti, arhiv sa starim rukopisima , teatar, nova kuća Vilijama Šekspira  i crkva Svetog trojstva  u kojoj je Šekspir sa članovima porodice sahranjen.

Predstavnici fondacije dočekali su Taru kao specijalnog gosta u svojim prostorijama gde su joj priredili nezaboravni  doček.

Tara Stankovic
foto: OŠ Stari grad

Organizovali su obilazak Šekspirove rodne kuće,  glumci iz Stratforda su joj odigrali deo drame ”San letnje noći”, a onda je usledio obilazak sefa i arhiva fondacije sa gospodinom Džimom Ranahanom , kolekcionarom i arhivarom koji je pokazao Tari retke knjige i rukopise iz ranih vremena, prve Šekspirove rukopise, pisma Artura Konana Dojla, pisca čuvenog ”Šerloka Holmsa”, rukopise Brama Stokera, pisca ”Drakule” i neverovatne raritete koji oduzimaju dah.

Ove zbirke su pohranjene daleko od očiju  javnosti i samo posebni gosti mogu da ih vide.

U znak poštovanja pobednika iz Srbije, kako su sami naglasili u fondaciji, za ovu priliku, izložili su sve knjige Vilijama Šekspira koje su  prevedene na srpski jezik a koje poseduju u svojoj arhivi. U crkvi Svetog Trojstva čiji su pokrovitelji i čuveni britanski glumci, Taru su sačekali na ulazu u portu, gde je imala priliku da poseti mesto gde je sahranjen Vilijam Šekspir.

Taru je u ambasadi Republike Srbije u Londonu primio i  ambasador Republike Srbije u Velikoj Britaniji, dr Ognjen Pribićević.

Categories Vesti