fbpixelnoscript

Musliu: Udžbenici na albanskom jeziku biće obezbedjeni iz Albanije

BUJANOVAC, 2. decembra 2016. (Beta) – Učenici koji nastavu pohadjaju na albanskom jeziku u Bujanovcu, Preševu i Medvedji dobiće do naredne školske godine udžbenike na maternjem jeziku, izjavio je danas predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Jonuz Musliu.

On je agenciji Beta rekao da će udžbenici biti obezbedjeni uz saglasnost ministarstava prosvete Srbije i Albanije.

Musliu je izjavio da je dogovor da se za albanske djake na jugu Srbije obezbede udžbenici iz Albanije postignut tokom poslednjeg susreta premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame.

“Zakon dozvoljava da se udžbenici obezbede uz pomoć matične zemlje, a takav dogovor je i postignut u razgovoru dva premijera. Povodom toga već je uspostavljen kontakt Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medvedju i ambasade Albanije u Beogradu, a u Tirani je formirana komisija koja će se specijalno baviti udžbenicima za Albance u preševskoj dolini”, kazao je Musliu.

Musliu je rekao i da očekuje da će i NSA biti deo razgovora o pripremi udžbenika na albanskom jeziku.

Albanski djaci u osnovnim i srednjim školama u opštinama Preševo, Bujanovac i Medvedja godinama koriste udžbenike na albanskom jeziku i ne prate nove nastavne planove i programe po kojima uče djaci u drugim delovima Srbije.

Učenici, nastavnici i profesori prevazilaze taj problem tako što za većinu predmeta koriste skripte i beleške.

Problem je naročito izražen u srednjim školama za koje gotovo da nijedan novi udžbenik nije obezbedjen više od 20 godina.

Udžbenici za albanske osnovce i srednjoškolce na jugu Srbije su do 1999. godine obezbedjivani iz Prištine, od kada i postoji problem sa nedostatkom udžbenika.