fbpixelnoscript

Moguć prekid štrajka 18. februara

BEOGRAD, 12. februara 2015. (Beta) – Potpredsednik Sindikata obrazovanja Srbije Radomir Šojanović izjavio je danas da će do normalizacije nastave u Srbiji doći 18. februara, ako i preostala dva reprezentativna sindikata prihvate sporazum Vlade Srbije o rešavanju spornih pitanja u prosveti. Ovaj sporazum i Poseban kolektivni ugovor sa Ministarstvom prosvete juše su potpisali Sindikat obrazovanja Srbije i GSPRS Nezavisnost.

Šojanović je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da odluku o potpisivanju sporazuma treba još da donesu Sindikat radnika u prosveti i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. “Smatramo da smo u ovom momentu dobili najviše onoga što smo mogli”, rekao je Šojanović. On je kazao da su zaposleni u prosveti dobili poseban kolektivni ugovor, kojim je obezbeđena “sigurnost radnika o očuvanju radnih mesta”, što je izuzetno značajno jer predstoji racionalizacija u prosveti.

Govorechi o zahtevu sindikata da budu izuzeti iz smanjenja plata, Šojanović je rekao da su sindikati dobili uveravanja da nema osnova da se taj zahtev ispuni. “Ali smo uspeli da dobijemo novogodišnju nagradu. Mi ćemo kroz dobijanje te nagrade uspeti u neku ruku da nadoknadimo tih 10 odsto..”, kazao je on i objasnio da je na taj način ispunjen prvi zahtev.

Šojanović je kazao da je ispunjen i drugi zahtev i da je potpisan veoma povoljan kolektivni ugovor. “Treći – započinjanje rada na Zakonu o platnim grupama i razredima. U sporazumu stoji da se vlada obavezuje i reprezentativni sindikati da do 1. januara 2016. godine izrade zakon i počne primena tog zakona”, rekao je on.

Predsednik GSPRS Nezavisnost Tomislav Živanović istakao je da se “sindikati nisu pocepali” i da su jedinstveni. Član Predsednisstva sindikata Nezavisnost Ružica Todić rekla je da su iza Sporazuma stali pregovarački timovi četiri reprezentativna sindikata.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, neće biti sankcija za nastavnike koji su štrajkovali, niti će im biti odbijeno od plata. Nastava se neće nadoknadjivati, izuzev, ako nastavnici procene da neke nastavne jedinice nisu dovoljno obradjene. U tom sluccaju biće organizovana dopunska nastava.

Štrajk prosvetnih radnika počeo je 17. novembra 2014. godine.

Categories Vesti