fbpixelnoscript

Ministarstvo: Udžbenik iz istorije odobren 2008. godine

BEOGRAD, 10. avgusta 2015. (Beta) – Udžbenik iz istorije za šesti razred Zavoda za udžbenike čiji je autor Rade Mihaljčić, odobren je 2008. godine, a novim zakonom provera udžbenika predviđena je na svake četiri godine, rekli su danas u Ministarstvu prosvete, naučnog i tehnološkog razvoja.

Agenciji Beta rečeno je u tom ministarstvu da je Srpska pravoslavna crkva u nastavnoj 2013. i 2014. godini uložila pet primedbi na taj udžbenik, a da je Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja usvojio dve.

“Posle smo to prosledili Zavodu za udžbenike koji je saopštio da će biti izdato novo izdanje”, rekli su u Ministarstvu prosvete.

U tom ministarstvu navode da Novi Zakon o udžbenicima predviđa da se udžbenici odobravaju na četiri godine kao i da lista ocenjivača udžbenika bude javna.

Do sada su pozitivno mišljenje o udžbeniku davali Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Nacionlno prosvetni savet, dok je Ministarstvo prosvete svoje mišljenje davalo na osnovu tih procena.

Urednik u Zavodu za udžbenike Nebojša Jovanović izjavio je danas da u udžbeniku za istoriju za šesti razred te izdavačke kuće ne postoji ništa što je “faktografski i naučno sporno”.

Povodom pisanja nekih medija da je “šokantno” da deca uče da su Albanci starosedeoci Balkana od kojih su Srbi oteli zemlju, Jovanović je agenciji Beta rekao da to u udžbeniku ne piše.

Categories Vesti