fbpixelnoscript

Ministarstvo: U Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama uvažena većina primedbi sindikata

BEOGRAD, 28. septembra 2017. (Beta) –  Pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Ivana Savićević izjavila je danas da je prilikom izrade Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama uvaženo 70 odsto primedbi i sugestija sindikata.

“Razgovori sa sindikatima traju od juna i nekoliko meseci smo se dogovarali o odredbama zakona sa reprezentativnim sindikatima u javnom sektoru i predstavnicima Socijalno-ekonomskog saveta”, rekla je ona novinarima pred početak sastanka sa predstavnicima i članovima Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Savićević je istakla da su sindikati zdravstva imali jako konstruktivne predloge i da su uvažene sve specifičnosti koji se odnose na položaj zaposlenih u zdravstvu.

“Izašli smo u susret svim zahtevima sindikata zdravstva”, rekla je ona.

Govoreći o primedbama u vezi sa pomeranjem zaposlenih na daljinu do 50 kilometara, ona je rekla da to nije ništa novo i da i sada po Zakonu o radu poslodavac može da premesti radnika na drugo radno mesto do 50 kilometara udaljenosti.

“Suštinski promena koju donosi ovaj zakon je da više nemamo različite osnovice, nego će biti jedna jedinstvena osnovica o kojoj će se raspravljati u dijalogu sa sindikatima, ali i u Socijalno ekonomskom savetu Srbije”, rekla je ona.

Ona je rekla da je nacrt zakona sada u fazi pribavljanja mišljenja resornih ministarstava i da se očekuje da će za nekoliko dana biti na sednici Vlade Srbije.

Predsednik sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Zoran Savić izjavio je da je više od 40 primedbi tog sindikata ugradjeno u tekst Zakona.

“Ono što je bilo suštinski bitno je ušlo u zakon”, rekao je on i dodao da ima dosta stvari koje će biti i povoljnije za zaposlene nakon usvajanja zakona.

Nacrt ovog zakona deo je ukupne reforme javne uprave, a koja se tiče konačnog uredjivanja radno-pravnih odnosa i sistema plata, jer, kako je ocenilo resorno ministarstvo, neupravljivim, nepravičnim i netransparentnim sistemom koji je funkcionisao do sada, ne mogu se adekvatno dostići ciljevi reforme javne uprave – a to je da uprava postane suštinski servis gradjana i privrede.

Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama, kako se navodi, usaglašen je sa Zakonom o radu i Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i ne ugrožava nijedno pravo zaposlenih koje proističe iz ovih zakona.

Taj zakon, kako je ocenjeno, uvažava specifičnosti u pružanju usluga i obavljanju poslova u zdravstvu, obrazovanju, kulturi i utvrdjuje mehanizme i sistem za vrednovanje rada i nagradjivanje, reguliše prijem u radni odnos i drugo.

Ministarstvo je navelo da je i tokom i posle javne rasprave bilo otvoreno za sve diskusije, razgovore i pojašnjenja na tu temu, kako ne bi došlo do odredjenih nerazumevanja.

Kako je navedeno, Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama ne uredjuje visinu plata, već kako je objašnjeno, položaj i vrednovanje rada zaposlenih u javnim službama.