fbpixelnoscript

Ministarstvo prosvete apeluje na lokalne samouprave da ispunjavaju svoje obaveze prema školama

BEOGRAD, 12. marta 2016. (gradskibiro.rs) – Zaposleni u školama u Zaječaru protestvovaće u ponedeljak ispred Gradske uprave, zbog toga što lokalne samouprave ne isplaćuju školama sredstva koja im pripadaju iz budžeta, zbog čega su računi škola u tom gradu u blokadi.

“Ministarstvo prosvete apeluje na lokalne samouprave da ispunjavaju svoje obaveze prema školama”, rekli su danas u tom Ministarstvu.

Predstavnik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) iz Zaječara Goran Manojlović izjavio je ranije da je od ukupno 17 škola u tom gradu u blokadi 16 i da škole u Zaječaru duguju 192 miliona dinara.

“Zbog toga što lokalna samouprava ne isplaćuje školama sredstva koja im pripadju iz budžeta, povećali su se i iznosi zablokadu. Škole duguju za internet i telefon. Zbog sudskih utuženja može da dodje i do zaplene imovine i dolaska sudskih izvršitelja”, kazao je Manojlović za portal Gradski biro (gradskibiro.rs).

On je naveo i da zaposlenima nisu isplaćeni naknada za prevoz i jubilarne nagrade.

Manojlović je najavio da će u ponedeljak, 14. marta u podne biti održan protest ispred Gradske uprave u Zaječaru, kao i da će premijeru Srbije Aleksandru Vučiću biti upućeno pismo u kome će ga obavestiti o problemima.

On je rekao i da je Ministarstvo prosvete upućeno u problem.

Prethodni protest zaposlenih u zaječarskim školama održan je 24. novembra 2015. godine. Ukupan dug škola tada je bio veći od 100 miliona dinara, a dug na koji su blokirane je bio preko 20 miliona dinara.