fbpixelnoscript

Ministarstvo: Obustaviti prikupljanje nezakonitih podataka

BEOGRAD, 24. marta 2015. (Beta) – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas da je, nakon upozorenja poverenika za infomacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, obavestilo direktore osnovnih škola da obustave prikupljanje nekih dokumenata u postupku dodele besplatnih udžbenika.

Šabić je danas upozorio Ministarstvo prosvete da “što pre” obavesti sve osnovne škole kojima je dostavilo prijavni obrazac za besplatne udžbenike, da obustave dalje prikupljanje određenih podataka, jer to nije u skladu sa zakonom.

Poverenik je u pismu ministru prosvete Srđanu Verbiću istakao da oko 1.200 osnovnih škola u Srbiji pribavlja i obrađuje određene podatke – kao što su fotokopija lične karte, zdravstvene knjižice, medicinske dokumentacije, što nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i ukazao na neophodnost da se takvi podaci unište.

U saopštenju Ministarstvo je navelo da su direktori svih osnovnih škola obavešteni da je potrebno da obustave dalje prikupljanje nekih podataka od roditelja ili staratelja, odnosno onih dokumenata koje je Poverenik u svom dopisu označio, kao i da već prikupljena dokumenta na odgovarajući način izbrišu, odnosno unište.

Kako se navodi, reč je o fotokopijama lične karte i zdravstvene knjižice, uverenjima nadležnih institucija o radnom stažu ili visini primanja koja se odnose na katorije roditelja borca, vojnog invalida, raseljenih ili prognanih, kao i medicinskoj dokumentaciji o teško bolesnom članu porodice.

Ministarstvo prosvete navelo je da je poverenik nakon izvršenog nadzora utvrdio da Ministarstvo ne pribavlja, niti obrađuje podatke o ličnosti učenika i drugih lica, niti se povodom projekta bepslatnih udžbenik Ministarstvu dostavlja bilo kakva dokumentacija koja sadrži podatke o ličnosti.

“Prikupljanje podatka vršeno je u školama, a podaci Ministarstvu će biti prosleđeni u statističkom obliku”, navelo je Ministarstvo prosvete.

Categories Vesti