fbpixelnoscript

Ministarstvo obrazovanja : Naredne godine u fokusu će biti razvoj preduzetničkih kompetencija

BEOGRAD, 14. decembar 2017 (gradskibiro.rs) – Pomoćnica ministra prosvete za strateško planiranje Gabrijela Grujić je kazala da će se naredne godine fokus biti na razvoju preduzemljivosti odnosno na razvoju preduzetničkih kompetencija.

Ona je za portal gradskibiro.rs rekla da je svako napredno društvo bazirano na preduzimljivosti mladih.

“Smatramo da kroz sistem obrazovanja moramo da postignemo razvoj preduzetnićkih kompetencija. Kada kažem preduzetnićke kompetencije smatram da su ključne reći obrazovanje, inovativnost, kreativno mišljenje…”, kazala je ona i dodala da je to u fokusu preduzetničkih kompetencija.

Prema njenim rečima, na tome će se raditi i u osnovnim školama, u predškolskim ustanovama, ali i u visokim strukovnim školama.

“Uvezivaćemo privredu i u visokom obrazovanju , pre svega kada su u pitanju visoke strukovne škole, jer je to potreba unapredjenja kvaliteta znanja, ali ćemo u sledećoj godini fokus staviti na finansijsku pismenost, učeničke zadruge, nacionalni model studentske prakse, standarde za karijerno vodjenje, profesionalno orijentacije. Sve važne kompetencije koje će mlade učiniti preduzimljivim”, kazala je Grujić.

Ona je kazala je da je cilj da se napusti “predmetno orijentisano znanje”, jer to nije dobro za decu, koja nauče da reprodukuju naučeno, ali ne umeju da “povezuju sadržaje”

Grujić je ukazala da su preduzetničke kompetencije neodvojive od dualnog obrazovanja.

Categories Vesti