fbpixelnoscript

Marinika Tepić: Somborski robotičari ponos Vojvodine

NOVI SAD, 16. aprila 2015. (RTV.rs) – Učenici Tehničke škole iz Sombora koji su na Međunarodnom salonu inovacija i inovacionih tehnologija “Arhimed” u Moskvi osvojili čak dva priznanja, i to pehar za inovaciju mladih talenata i zlatnu plaketu u opštoj konkurenciji – pokazali su da se rad i trud isplate. Njihov izum “robotska šaka” pokazao se kao najiventivniji od svih izuma koje su na ovom salonu predstavili mladi naučnici iz čitavog sveta.

Mlade robotičare Nitaja Ađanela, Zorana Popića, Miloša Stamboliju, Stefana Lančuškog, Daria Šarčevića i Nikolu Trivića, kao i njihove mentore Marijanu Blagojević i Nikolu Trivića, primila je danas pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić.

“Imati ovakvu decu u Vojvodini svim građankama i građanima naše pokrajine je na čast. Somborski srednjoškolci, ali i njihovi mentori, još jednom su nas uverili da je Vojvodina pravi rasadnik talenata”, istakla je sekretarka.

Ona je navela da je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu na prošlogodišnjem konkursu za realizaciju Akcionog plana politike za mlade u AP Vojvodine prepoznao njihov talenat i podržao projekat robotičke sekcije za izradu i demonstracija softverskog i fizičkog modela ljudske šake i hardvera i softvera za njeno upravljanje. Takođe, kako je dodala, resorni sekretarijat je preko Fonda za talente pomogao i njihov put u Moskvu.

(vest detaljnije možete pogledati na portalu rtv.rs)

Categories Vesti