fbpixelnoscript

Lužanin: Rezulati kosovskih osnovaca na nivou ostalih

BEOGRAD, 5. juna 2015. (Beta) – Osnovci u srpskim zajednicama na Kosovu rade po planu i programu i na završnim ispitima postižu rezultate na nivou proseka koji je u Srbiji, izjavila je danas u Kraljevu državni sekretar Ministarstva prosvete Zorana Lužanin na sastanku sa direktorima osnovnih škola Raškog okruga i sa Kosova.  ;

Lužanin je rekla da predstavnici ministarstva u poslednjih 10 dana obilaze školske uprave osnovnih škola, kako bi direktno kontaktirali sa direktorima u vezi sa ključnim temama među kojima je i završni ispit za upis u srednje škole će se održažati 15. 16. i 17. juna.

“Sastali smo se da vidimo kako da škole pored obrazovne funkcije pojačaju i vaspitnu ulogu, kako bismo je što više okrenuli učenicima, u ccemu bi ulogu trebalo da imaju i roditelji i nastavnici. Mi imamo i izuzetno male, ali i velike škole, što znači da je sistem od 1.200 osnovnih škola kompleksan, a svaka škola zaslužuje posebnu pažnju”, istakla je ona.

Lužanin je izjavila da se u starom zakonu o udžbenicima, za razliku od novog, nigde ne pominje reč učenik.

“Škola postoji radi učenika, i u starom zakonu se nigde ne pominje reč učenik, a u onovom već u drugom članu je napisano da elektronski dodatak pomaže samostalnom radu učenika, njegovoj kreativnosti. Novi zakon pokušava da oživi bilioteke i medioteke kao mesto gde učenici mogu provoditi i dodatno vreme”, istakla je državna sekretarka.

Categories Vesti