fbpixelnoscript

LSV: Uvesti školski čas o borbi protiv fašizma

NOVI SAD, 9. novembra 2016. (Beta) – Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najavila je danas da će na narednoj sednici Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje i nauku podneti inicijativu da u svim osnovnim i srednjim školama učenici barem jedan školski čas mesečno uče o borbi protiv fašizma i žrtvama koje je Srbija podnela, a obavezno 9. maja kada se obeležava Dan pobede nad fašizmom i 9. novembra, na Medjunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

“Ujedno, očekujemo da se u parlamentu što pre nadje Predlog izmene zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola koji je podnela LSV, te da počne i oštrija preventivna borba protiv svih onih koji bi da propagiraju neonacističke ili fašističke ideje”, navodi se u saopštenju koje je potpisala republička poslanica LSV Marinika Tepić.

Ona je zatražila da Srbija zaustavi “besramnu rehabilitaciju” saradnika okupatora i zločinaca u Drugom svetskom ratu.

“Upravo sutra, u Višem sudu u Pančevu počinje proces povodom zahteva za rehabilitaciju Vrščanke koja je kao saradnica Gestapoa izdala Žarka Zrenjanina i na osnovu čije dojave je on i ubijen. Kada se tome doda postupak za rehabilitaciju Milana Nedića, te prošlogodišnja rehabilitacija Dragoljuba Mihailovića, jasno je da se umnožavanje postupaka za rehabilitaciju kvislinga ne dogadja slučajno”, ocenila je Marinika Tepić.

Prema njenim rečima, to je “laž i sramota na licu ove zemlje prema svim žrtvama fašizma, koja vodi direktno tome da se reafirmišu ideologije poražene u Drugom svetskom ratu”.