fbpixelnoscript

Lipkovski: Predlog plana udžbenika vraćen na doradu

BEOGRAD, 24. februara 2016. (Beta) – Predsednik Nacionalno prosvetnog saveta (NPS) Aleksandar Lipkovski izjavio je danas da je predlog plana udžbenika zbog velikog broja primedbi “skoro konsenzusom” vraćen na doradu i da očekuje da će Zavod za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) otkloniti primedbe do nove sednice NPS koja je zakazana za 15. mart.

“Opšte primedbe bile su pre svega nedostatak radnih sveski u osnovnoj školi. Jednoglasno je usvojen predlog da se u osnovnoj školi za one predmete koji ulaze u malu maturu, odnosno u završni ispit moraju vratiti”, rekao je Lipovski agenciji Beta.

On je rekao da je druga primedba bila da je metodologija o odredjivaju broja strana “nejasna i netransparenta”.

“Pošto nemamo bolju metodologiju u ovom trenutku, predlažemo da se preporučeni broj strana odredi prema rasponu strana odobrenih udžbenika koji se nalaze na tržištu ili neka srednja mera, a ne minimalna. Pošto ovaj broj strana koji ulazi u predlog ZUOV-a je u stvari na donjoj granici predloženih udžbenika”, naveo je Lipkovski.

Prema njegovim rečima, bilo je i primedbi i na udžbenik za muzičko, a kritikovan je predlog da u prvom razredu može postojati jedan udžbenik za muzičko i fizičko.

“Ako oni (ZUOV) do 15. marta to nekako dorade uz našu saradnju…mislim da će biti u redu, a ako ne, ne znam šta će biti dalje”, kazao je on.

Ovo je drugi put da članovi NPS ne prihvate predlog plana udžbenika. Članovi Nacionalno prosvetnog saveta prethodno su 19. janura odbili predloge Zavoda za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja koji se odnose na Plan udžbenika i standarde kvaliteta udžbenika.

Savet je tada, nakon žučne rasprave, odlučio da stav o predlozima Zavoda zauzme na sledećoj sednici, zakazanoj za 23. februar.

Categories Vesti