fbpixelnoscript

Levoruki, danas je vaš dan

BEOGRAD – 13. avgust, 2015. godine – (gradskibiro.rs) – Ukoliko ste levoruki i celog života se borite sa predmetima i školskim priborom koji su prilagođeni isključivo desnorukim ljudima, danas imate pravo da izrazite svoje nezadovoljstvo, jer danas je vaš dan – Svetski dan levorukih.

Osnivači portala www.gradskibiro.rs, pokrenuli su akciju „Specijalizovanog pribora za levoruke“, kako bi skrenuli pažnju javnosti na potrebe levorukih ljudi.

Na osnovu ankete u osnovnim školama koju je sproveo portal za online prodaju udžbenika, školskog i kancelarijskog pribora „Gradski biro“ (www.gradskibiro.rs), većina školaraca koja pišu levom rukom izrazila je nezadovoljstvo zbog toga što je školski pribor isključivo namenjen „dešnjacima“, i ocenila da im to stvara svakodnevne probleme.

U svetu postoji svega oko 13 odsto levorukih osoba, koji se u svakodnevnom životu susreću sa brojnim problemima, jer su predmeti koje najčešće koriste uglavnom prilagodjeni “dešnjacima”.

Večita dilema naučnika je zašto postoji ta različitost, ali prema njihovim procenama opredeljenost za levu ili desnu ruku može se uočiti kod dece još u ranoj fazi, odnosno do četvrte godine života.

Zbog toga je portal „Gradski biro“ odlučio da pomogne toj grupi mališana i uveo u ponudu specijalizovane artikle za levoruke ucenike, medju kojima se nalaze gel, patent i grafitne olovke, drvene bojice, lenjiri, rezači za olovke i makaze.

Iako na prvi pogled izgledaju skoro isto kao i školski pribor za dešnjake, svi artikli su posebno dizajnirani za levoruke osobe, što će đacima olakšati rad i učenje, ali ih i osloboditi neprestanog prilagodjavanja u koriscenju pribora.

Cilj te akcije “Gradskog biroa” je da sva deca imaju jednake uslove u školovanju, a da levoruki dobiju šansu da se razvijaju i sazrevaju bez ikakvih ograničenja.

Levoruke osobe su brojnije među decom čiji je IQ veči od 131, a među poznatim ličnostima koji su bili levoruki su: Leonardo da Vinči, Albert Ajnštajn, Bendžamin Frenklin, Mikelanđelo, Mark Tven, Džimi Hendriks, Mari Kuri, Julius Cezar, Aleksandar Veliki, Gandi, Mocart, Betoven, Gete, Aristotel, Niče, Kafka, Hans Kristijan Anderson.

Categories Vesti