fbpixelnoscript

Klio i Laguna izdavači godine na Beogradskom sajmu knjiga

BEOGRAD, 27. oktobra 2016. (Beta) – Izdavačke kuće Klio i Laguna proglašeni su danas za izdavače godine, a njihovim osnivačima Zoranu Hamoviću i Dejanu Papiću uručene su tim povodom prestižne nagrade za najboljeg izdavača 61. Medjunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Odlukom žirija beogradskog sajma knjiga, Nagrada za izdavački poduhvat godine pripala je knjigama “Putopisi” Grigorija Božovića, Zavoda za udžbenike iz Beograda i “Srbija, gradovi, opštine, naselja” Stevana M. Stankovića, u izdanju Službenog glasnika i kompanije Pravoslavna reč.

Najbolje dečje knjige su “Najlepše pesme za decu” Nenada Simonovića (Tanesi) i “Lola – pas detektiv”, učenice četvrtog razreda Une Babić (Interpres).

Specijalno priznanje za knjigu pripalo je knjizi “Venac od trnja za Danila Kiša” Milivoja Pavlovića u izdanju Službenog glasnika i “Vizantijsko nasledje i srpska umetnost 1-3” grupe autora – Srpskog komiteta za vizantologiju, Službenog glasnika i Vizantološkog instituta SANU.

Specijalno przinanje za najboljeg izdavača dobila je kraljevačka Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani” za ediciju “Povelja”.

Nagrada za najboljeg izdavača iz dijaspore dodeljena je suizdavačima Narodna univerzitetska biblioteka Republike Srpske i Službeni glasnik RS za knjigu “Petar Kočić – S planine i ispod planine i druga proza” i podgorička Književna zadruga srpskog narodnog vijeća za “Apoteozu srpskim guslama” Dejana Tomića.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je delima “Hrišćanstvo i islam” Vladete Jerotića, “Mihajlo Pupin – najveći hrišćanin medju naučnicima” grupe autora i “Hermeneutika kao politika” Stenlija Rozena.

Nagrada “Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu na Beogradskom sajmu knjiga dodeljena je ediciji “Ars Techne” Fakulteta za medije i komunikacije iz Beograda, u opremi Boruta Vilda.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera pripalo je Jani Vuković za opremu knjiga beogradske izdavačke kuće “Arete”.

“Ove godine je bilo naprosto toliko dobih dela da je žiri u nameri da ne bude nepravedan u iskazivanju poštovanja prema nečijem delu odlučio da dodeli ‘duple’ nagrade kako bi naneo što manje nepravde pojedincima i izdavačima”, navedeno je u odluci žirija za dodelu nagrada.

Categories Vesti