fbpixelnoscript

Jovović: Pre konkursa napraviti bazu istraživača i naučnih radova i utvrditi način finansiranja

BEOGRAD, 11. jula 2017. (Beta) –  Pre objavljivanja novog konkursa za nauku, odnosno finansiranje naučnih projekata potrebno je napraviti bazu istraživača i naučnih radova i utvrditi način finansiranja istraživača, izjavila je danas predsednica Sindikata nauke Srbije Djurdjica Jovović.

Povodom najave ministra prosvete Mladena Šarčeića da će 1. septembra biti objavljen novi konkurs za projektno finansiranje u nauci Jovović je na konferenciji za novinare rekla da njoj nije realno da konkurs bude završen do 1. septembra.

“Ako je sve spremno za septembar, zašto se to sad od nas krije”, kazala je Jovović.

Ona je navela da od oktobra 2016. godine Ministarstvo prosvete pokušava da napravi bazu istraživača i da su direktori Instituta bili u obavezi da svakog meseca u tu bazu unesu sve podatke o broju istraživača koji rade u institutima.

“Prosto ne mogu da verujem da Ministarstvo u ovom momentu ne zna tačan broj tih ljudi koji se bave naukom, rade u institutima i živi od tog projektnog finansiranja.”

Ona je rekla da je važno imati bazu istraživača jer su se pominjale različite cifre o tome koliko ima istraživača.

“Mi znamo iz podataka koje smo dobili iz Ministarstva i podataka koje smo skidali sa sajta da u ovom momentu ima izmedju 3.500 i 3.600 istraživača koji rade u naučnim institutima u Srbiji. I otprilike isto toliko neistraživača koji se finansiraju iz budžeta. Sve ostalo za nas je nepoznanica. Koliko je to sa fakulteta, sa privatnih insituta i privatnih fakulteta i razno raznih agencija”, kazala je Jovović.

Ona je napomenula da je prvo bila spominjana cifra od 18.000 mogućih istraživaća.

“Pa je to onda smanjeno na 12.000 da bismo pre izvesnog vremena od predsednika Nacionalnog saveta, akademika Zorana Popovića dobili informaciju da Svetska banka raspolaže podacima da se u ovom momentu u Srbiji finansira nešto oko 19.000 istaživača i to je neka brojka koja je malo uznemirila naučnu javnost”, kazala je Jovović.

Govoreći o bazi naučnih radova Jovović je kazala da za matematičke nauke i tehnološki razvoj već postoji pri Narodnoj biblioteci baza koja se zove Kobson, dok problem imaju kolege sa društveno humanističkih nauka jer ne postoji baza za njihove radove, posebno one koji se štampaju u nacionalnim časopisima i monografije koje objavljuju.

“Ako bi 1. septembra ministar raspisao konkurs, bojim se da bi period žalbi mogao trajati jako dugo…”, navela je ona.

Jovović je rekla da predstavnici nauke nisu imali priliku da vide poslednju verziju Pravilnika za finansiranje projekata u narednom projektnom ciklusu na koji je Nacionalni savet u februaru dao pozitivno mišljenje i navela da to treba da bude transparentno.

“Ne znamo kako će izgledati naše kategorije, kolike će biti naše zarade, na koji način će se odredjivati ko je u kojoj kategoriji. Apsolutna nepoznanica. Kako će se u projekat uključivati mladi istraživači, kako će se oni finansirati, doktoranti”, dodala je ona.

Jovović je kazala da taj sindikat prošle godine podneo predlog načina kombinovanog institucionalno- projektnog finansiranja do momenta kada je predvidjeno da se predje na institucionalno finansiranje 2019/2020 godine.

“Insistiramo na ovom modelu zato što naučni radnici koji rade na institutima i dalje nemaju osnovnu zaradu što je protivno i Zakonu o radu i Nacrtu zakona o zaposlenim u javnim službama. To je grupa od nekih 3.600 načnika i još nekih 3.000 neistraživača koji imaju nešto što se zove istraživački mesec. Što se ne zna kako se formira. I to je jedna od glavnih primedbi na način finansiranja zaposlenih u institutima”, navela je ona.

Jovović je istakla da sindikat nije protiv konkursa, ali da se zalaže da sistem “počne normalno i pravedno da funkcioniše”.

Ona je rekla da će predstavnici tog sindikata sutra u 11 časova razgovarati sa ministrom prosvete.

Vlada Srbije je prošlog maja poništila konkurs koji je mesec dana pre toga raspisao tadašnji ministar Srdjan Verbić i produžila finansiranje projektnog ciklusa.

Categories Vesti