fbpixelnoscript

Jovanović: Udžbenik odobrili i Ministarstvo prosvete i Nacionalno prosvetni savet

BEOGRAD, 10. avgusta 2015. (Beta) – Urednik u Zavodu za udžbenike Nebojša Jovanović izjavio je danas da u udžbeniku za istoriju za šesti razred te izdavačke kuće ne postoji ništa što je “faktografski i naučno sporno”.

Povodom pisanja nekih media da je “šokantno” da deca uče da su Albanci starosedeoci Balkana od kojih su Srbi oteli zemlju Jovanović je agenciji Beta rekao da to u udžbeniku ne piše.

On je rekao da je reč o udžbeniku koji postoji skoro 50 decenija iz koga su učile generacije učenika, a da je autor profesor i akademik Rade Mihalčić koji je najmerodavniji da piše udžbenik.

Jovanović je naveo da su izdavač i autor usvojili ranije neke primedbe što se tiče terminologije i da su u novom izdanju udžbenika preformulisali naziv Makedonski Sloveni i Makedonska država.

Prema njegovim rečima, jedna od primedbi bila je i da se “Albanci tretiraju kao poseban narod”.

“Bez obzira u kakvim smo mi odnosima s Albancima, to je poseban narod koji ima svoju kulturu, tradiciju i istoriju. Uplitati to sa nekim dnevno-političkim odnosima nas i Albanaca je deplasirano. Radi se o srednjem veku”, naveo je Jovanović.

On je kazao da su udžbenik odobrili i Ministarstvo prosvete i Nacionalno prosvetni savet.

“Mi u Zavodu znamo šta je razlog (za kritike). Naša konkurencija hoće da obori udžbenik koji je najprodavaniji i postoji na tržištu sve ovo vreme”, ukazao je Jovanović.

U Ministarstvu prosvete navode da taj resor daje mišljenje o udžbeniku na osnovu preporuka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) i Nacionalno prosvetnog saveta.