fbpixelnoscript

Jovan Simić protiv zatvaranja škole za decu sa smetnjama u razvoju

BEOGRAD, 9. februara 2017. (Beta) – Jovan Simić, organizator humanitarnih akcija “Sportski bazar” kritikovao je danas najavu da Ministarstvo prosvete razmatra mogućnost da ukine ili spoji osnovnu školu “Radivoj Popović” u Beogradu sa nekom drugom školom ili da internat škole pretvori u vrtić.

Ta škola namenjena je deci sa oštećenjima sluha, autizmom i usporenim psihomotornim razvojem iz cele Srbije, a jedan od “Sportskih bazara” Simić je organizovao upravo da bi pomogao ovoj školi. Tada je skupljeno 15 miliona dinara.

“Naravno da sam protiv zatvaranja te škole i spajanja. Značaj te škole za roditelje i decu sa smetnjama ne zna samo onaj ko na sreću nema dete sa tim problemima i ko nije posetio školu. Taj ceo kolektiv počevši od direktora do defektologa daju sve da obezbede deci uslove”, naveo je Simić za agenciju Beta.

On je dodao da su škola i internat projektovani posebno za decu sa smetnjama u razvoju.

“Sve je radjeno planski. Prvi razumem nedostatak prostora za vrtić, moja majka je vaspitač i to na teritoriji Zemuna, ali ovo nije način. Jednostavno država i Ministarstvo moraju da nadju drugi način.Osećam se prevarenim, jer sam dosta truda i napora uložio u to da ova škola dobije uslove kakve zaslužuje za rad sa decom. Dosta ljudi, firmi, udruženja, fondacija doniralo je oko 15 miliona dinara u osavremenjavanje ove škole. Kako ja da sada pojasnim čoveku koji je poslao samo jedan SMS, a kamoli nekome ko je dao veću donaciju da možda sve pada u vodu?”, naveo je Simić.

Ranije je obljavljeno da će Osnovna škola “Radivoj Popović” naći u planu “optimizacije i racionalizacije mreže osnovnih i srednjih škola”koji će stupiti na snagu od septembra.

Direktor škole Željko Pokrajac rekao je da ;roditelji zovu non-stop, da su očajni i spremni da se bore za opstanak škole. U domu škole smeštena su deca sa smetnjama u razvoju iz raznih krajeva Srbije, ali i više od 20 dece sa smetnjama u razvoju predškolskog uzrasta iz celog grada.

Kako je agenciji Beta rečeno u Ministarstvu prosvete, prema planu “optimizacije i racionalizacije mreže osnovnih i srednjih škola” deca koja dolaze na nastavu u školu “Radivoj Popović” i dalje će pohadjati nastavu u toj školi.

“Biće pripojen samo internat. Deca korisnici internata škole ‘Radivoj Popović’, koristiće internat škole ‘Stefan Dečanski'”, rečeno je u Ministarstvu.

Categories Vesti