fbpixelnoscript

Još nema dogovora o prekidu štrajka u prosveti

BEOGRAD, 22. januara 2015. (Beta) – Ministarstvo prosvete uputilo je sindikatima predlog sporazuma o prekidu štrajka, u kojem se ne pominju finansijske odredbe, ali se navodi da bi platni razredi u javnom sektoru trebalo da budu uredjeni do kraja godine.

Kako je agenciji Beta rečeno u resornom ministarstvu, naredni sastanak sa predstavnicima sindikata trebalo bi da bude održan u ponedeljak. Sporazum ne sadrži bilo kakve iznose, ali se u njemu navodi da će ukoliko bude ušteda u budžetu Ministarstva prosvete to biti isplaćeno prosvetarima i iskorišćeno za poboljšanje njihovog materijalnog popložaja. Iz ministarstva preciziraju da bi uštede mogle da budu ostvarene racionalizacijom u prosvetnom sistemu. Racionalizacija predvidja da, na primer, umesto četiri nastavnika koji nemaju pun fond časova (imaju četvrtinu norme) nastavu drži jedan nastavnik koji će imati pun fond. Nastavnici koji ne budu imali punu normu moći će da prosvetu napuste uz otpremninu.

Iz sindikata odgovaraju da teško mogu pristati na sporazum u kojem nisu definisane konkretne finansijske obaveze i cifre. “Mi ćemo našim kolegama predočiti sporazum i konačnu odluku ćemo saopštiti u ponedeljak, ali već sada mogu da izrazim sumnju u to da ćemo pristati na takav sporazum u kojem nam ništa nije zagrantovano”, kazala je agenciji Beta portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković.

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti – Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”, Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika i Sindikat obrazovanja, od 17. novembra štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta. Oni su najavili i da će 27. januara, na dan školske slave, održati “Veliki svetosavski pohod prosvetara” kroz Beograd.

Categories Vesti