fbpixelnoscript

Jasna Janković: USPRS ostaje pri štrajku najavljenom za 1. septembar

BEOGRAD, 23. avgusta 2017. (Beta) – Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković izjavila danas da taj sindikat ostaje pri tome da u školama 1. septembra bude održan štrajk skraćenjem časova na 30 minuta, kao i da će tog dana biti održani i protesti po gradovima u Srbiji.

“Volela bih da smo mi na današnjem sastanku došli do bilo kakvog zaključka pa da mogu da kažem da eto nema potrebe za štrajkom. Ono o čemu mi pričamo su velike nepravde učinjene prosveti dugi niz godina unazad. Zbog čega smo mi i tražili protokol o zaradama”, rekla je agenciji Beta Jasna Janković posle današnjeg sastanka predstavnika reprezentativnih sindikata sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem.

Osim skraćenja časova Jasna Janković je rekla da će 1. septembra u podne biti organizovani i protesti u svim mestima i gradovima i da ja to “tek početak” sindikalnih akcija tog sindikata.

Ona je rekla da je na današnjem sastanku premijerka Srbije Ana Brnabić rekla da će do kraja godine Zakon koji je donet 2014. godine po kome je u javnim preduzećima smanjena zarada za 10 procenta biti ukinut.

“To za nas (prosvetu) ne znači ništa jer smo mi tada bili 20 odsto procenata ispod republičkog proseka…Ovog momenta smo 17 odsto ispod proseka. Druga stvar koju je istakla premijerka, a to može biti dobra vest je da onog momenta kada bude saznala koliko povećanje se planira za prosvetu da će pozvati predstavnike sindikata i da će nas prvo tome obavestiti – da nećemo o tome saznavati iz medija”, kazala je ona.

Jasna Janković je dodala da će Zаkon o zаposlenimа u jаvnim službаmа, čije povlačenje traže predstavnici sindikata od sutra biti u javnoj raspravi, kao i da će predstavnici tog sindikata pokušati da u javnoj raspravi promene sve što im smeta u tom zakonu.

“Bojimo se da će taj zakon derogirati ono malo prava koja smo sticali u poslednjih 10 godina. Mislim na jubilarne nagrade, posebne kolektivne ugovore, plaćanje prevoza… Ovaj zakon to ne prepoznaje jer je u jedan koš stavio prosvetne radnike, zdravstvene, one koje rade u kulturi, socijali i sportu. Nema nigde javnih preduzeća, nema nigde onih koji rade u agencijama, policiji i vojsci i državnim organima”, navela je ona.

Janković je ocenila da je zakon uradjen onako kako ne treba i da se u njemu insistira da će se prosvetni radnici plaćati po “kvalitetu” ili kako se kaže po učinku.

Ona je rekla da to nije nemoguće učiniti ali da je komplikovano izvesti.

“Ali moramo doći do nekih pravih parametara. Trenutni parametri bi direktoru škole prepustili da sam odlučuje kome treba smanjiti a kome povećati zaradu”, navela je ona.

Predsednica USPRS rekla je i da je današnji sastanak bio dugo očekivan jer su predstavnici sindikata dugo pokušavali da dodju do nekadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.