fbpixelnoscript

Janković: USPRS od sutra će objavljivati imena direktora škola koji krše zakon

BEOGRAD, 17. januar 2016 (gradskibiro.rs) – Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je da, pravila koja za ustanove u prosveti važe samo za neke i da će taj sindikat od sutra objavljivati primere kršenja zakona, odnosno imena direktora koji manipulišu slobodnim radnim mestima.

“Beograd je posebno kritičan, kako zbog broja škola, tako i zbog ponašanja direktora. Raspolažemo podacima da je preuzeto 460, dopunjeno 276 normi, a nije preuzeto 345 zaposlenih. Zašto, ako znamo da na odredjeno vreme radi skoro 4.000 ljudi!?”, rekla je Jasna Janković za portal Gradski biro (gradskibiro.rs).

Ona je navela da je “godinama unazad, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, upozorava da je stanje u srpskim školama alarmantno”.

“Pronosi se glas da direktori ne primaju tehnološke viškove time vodeći računa o kvalitetu obrazovanja. To je vrhunac licemerja, jer niko nije svojom voljom ostao bez časova, niti to govori o njegovom radu”, kazala je ona.

Prema njenim rečima, u tom pogledu saradnja nije uspostavljena sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

“Naime, na svakom sastanku smo ministra Verbića upozoravali na nekorektne direktore i problematične inspekcijske nalaze. Od inspekcija tražite da uoče kršenje Zakona, a one konsatatuju nešto što ih niste pitali… Ili vas sa gradskog nivoa prebace na republički, a onda ovi vrate na prvobitno razmatranje…”, kazala je predsednica USPRS.

Jasna Janković je rekla da je sindikat govorio i pisoi o konkretnim slučajevima, ali da je komentar bio “da je sve to slabo za reagovanje, da minstar nema ingerencije i slično”.

“Ppokušavali smo da objasnimo šta se dešava, ali reakcije nadležnih nema. Od ponedeljka ćemo objavljivati primere kršenja Zakona, pa bar neka se zna ko šta radi ili ne radi u srpskim školama”, navela je ona.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije počeće od ponedeljka, svakodnevno, da na pisarnicu Ministarstva prosvete dostavlja prijave protiv direktora škola koji odbijaju da zaposle tehnološke viškove i manipulišu slobodnim radnim mestima.Imena direktora biće objavljivana i na sajtu ovog sindikata.

Categories Vesti