fbpixelnoscript

Janković: Protest i štrajk USPRS u petak, moguća radikalizacija

BEOGRAD, 14. mart 2017. (gradskibiro.rs) – Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković najavila je da će u petak, 17.marta članovi tog sindikata održati protest ispred Vlade Srbije i navela da je jedan od zahteva ispunjavanje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja, koji potpisan na kraju petomesčnog štrajka, 2015. godine.

„Protest će početi u 12.05. Naši članovi će u školama skratiti časove na 30 minuta i time će biti poslata jasna poruka, tražimo da se ispuni potpisano, ni više, ni manje. Pre svega Zakon o platnim razredima koji bi uneo pravdu u plaćanje budžetskih korisnika“, rekla je Janković za portal Gradski biro (www.gradskibiro.rs).

Ona je rekla i da se razmišlja o radikalizaciji štrajka jer punih godinu dana predstavnici USPRS ne mogu da dodju do premijera i  otpočnu razgovore o dinamici ispunjavanja Sporazuma ili možda nekom njegovom aneksu.

„Žalosno je da se briga o mladima i obrazovanju svodi na ispraznu priču. Tako su nam deca najveće bogatstvo i školstvo nam je stub društva, ali kada se sa zaposlenima u tom istom obrazovanju nešto dogovorite, čak i potpišete, onda se to ne mora ispunjavati. Unija SPRS je zato protest nazvala “Čovek se veže za reč“, kazala je Jasna Janković.

Na pitanje da li će poziv na štrajk biti upućen i drugim sindikatima Janković je odgovorila potvrdno.

„Svakako, Konfederaciju slobodnih sindikata, čiji smo članovi, dobronamerne ljude i roditelje da podrže učitelje svoje dece. Bez ikakvih zadnjih namera ili političkih konotacija, borićemo se za vraćanje dostojanstva nastavničke struke, protiv ponižavanja svake vrste, diskriminacije i nasilja. Zalagaćemo se da svi u Srbiji shvate da je rušenjem prosvete, ovoj zemlji oduzeta budućnost“, navela je ona.

Categories Vesti