fbpixelnoscript

Janković: Izjava Vučića o povećanju plata verbalni pomak

BEOGRAD, 8. jul 2016. (gradskibiro.rs) – Predsedica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je danas da je prosveta daleko od povećanja plata i da u najavi mandatara za sastav nove vlade Aleksandra Vučića da će plate u toj oblasti biti povećane do kraja godine ne vidi materijalnu dobit već “verbalni pomak u kome se prosveta izdvaja i stavlja na prvo mesto”.

“Prosveta je daleko od povećanja plate. Evo i zašto. U novembru 2014. godine zarade zaposlenih smanjene su za 10 odsto. Za zaposlene u predškolskim ustanovama, osnovnim, srednjim školama i domovima učenika, to je bilo, u proseku, 4.400 dinara. I tada, kao i danas, daleko smo ispod republičkog proseka. U decembru 2015. godine vraćeno nam je četiriprocenta na te umanjene zarade, što je u proseku bilo oko 1.200 dinara, što je, praktično, tri odsto od naših provobitnih zarada”, rekla je za portal Gradski biro (gradskibiro.rs) Jasna Janković.

Ona je ocenila da je potrebno još sedam odsto da se zarade vrat na nivo iz 2014. godine, kada je, kako je rekla, prosveta bils najslabije plaćena struka javnog sektora.

“Tek preko toga bi usledilo povećanje. Vraćanje zarada, najavljeno iz Vlade Srbije jeste nešto o čemu se razgovaralo sa Vučićem na našem poslednjem sastanku, neposredno nakon raspisivanja izbora. Na žalost, prosveta je siromašena decenijama, pa je nemoguće popraviti joj položaj u dogledno vreme.U ovoj vesti ne vidim materijalnu dobit, jer će ona, shodno situaciji u našoj zemlji, biti mala. Ipak, vidim verbalni pomak u kome se prosveta izdvaja i stavlja na prvo mesto, u odnosu na ostale oblasti koje finansira država”, navela je Jasna Janković.

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 6. jula u Obrenovcu da se ulаgаnjem u škole, ulаže u budućnost i da će do kraja godine prosvetni radnici imati veća primanja.

Categories Vesti