fbpixelnoscript

Janković: Država duguje prosvetnim radnicima oko 450 miliona dinara

BEOGRAD, 12. jul 2016. (gradskibiro.rs) – Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je danas da država prosvetnim radnicima duguje oko 450 miliona dinara i najavila nove tužbe protiv Vlade Srbije.

Jasna Janković je za portal Gradski biro (gradskibiro.rs) rekla da se promenom Zakona o radu, promenio i način obračuna zarada u prosveti zbog čega je svaki zaposleni u prosveti pre godinu dana finansijski oštećen od tri do pet hiljada dinara.

“Zbog neispunjavanja prošle godine potpisanog Sporazuma o rešavanju spornih pitanja, kojim je prosveta izašla iz štrajka, podneli smo tužbu protiv Vlade Srbije, kao potpisnika ovog dokumenta. Jasno smo naglasili da je to i protest protiv ovakvog tretiranja dogovora sa zaposlenima u obrazovanju. Tužba je odbijena kao nedozvoljena. Videćemo šta će o tome reći viša instanca i medjnarodne institucije”, rekla je Jasna Janković.

Ona je najavila i nove tužbe.

“Ovog leta ćemo podnositi samo dozvoljene tužbe, pozivajući se na Srbiju kao pravnu državu”, rekla je Jasna Janković i dodala da su predstavnici USPRS mali “veliko razumevanje za ministra prosvete” od koga su očekivali da sa ministrom finansija i predsednikom Vlade, nadje “zadovoljavajuće rešenje”.

“Na žalost, to se nije desilo. Dakle, država duguje prosvetnim radnicima negde oko 450 miliona dinara, a isplaćena suma, kojoj će se radovati advokati, biće, oko tri milijarde dinara! Ko će biti optužen za neracionalno trošenje, ostaje da se vidi. Do šestostruke cifre se nije moralo doći, to je sasvim jasno”, kazala je Jasna Janković.

Categories Vesti