fbpixelnoscript

Izmene Pravilnika o upisu u srednju školu

BEOGRAD, 2. septembra 2015. (Beta) – Izmene i dopune Pravilnika o upisu učenika u srednju školu na osnovu koga pravo na rangiranje za upis u gimnaziju i stručnu četvorogodšnju školu imaju kandidati koji imaju najmanje 50 bodova objavljen je najnovijem izdanju “Službenog glasnika”.

Izmenama Pravilnika predviđeno je da se redosled kandidata za upis u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem i trogodišnjem trajanju utvrđuje na osnovu uspeha na završnom ispitu, opšteg uspeha od VI do VIII razreda osnovne škole.

Redosled kandidata za upis u škole za koje se polaže prijemni ispit utvrđuje se na osnovu uspeha na završnom ispitu, opšteg uspeha od VI do VIII razreda osnovne škole, uspeha na prijemnom ispitu, rezultata postignutih na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole, navodi se u Pravilniku.

Učenik može da ostvari ukupno najviše 100 bodova, a pravo na rangiranje za upis u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju stiče kandidat koji ima najmanje 50 bodova.

Sve petice iz prethodnog školovanja do sada su donosileukupno 70 poena, dok su testovi iz srpskog jezika, matematike i kombinovanog testa nosili još 30 bodova (10 po testu). Učenici su do sada raspoređivani u škole na osnovu bodova, njihove liste želja i broja slobodnih mesta, a upisni prag nije postojao.

Categories Vesti