fbpixelnoscript

Izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu kreće na proleće

NIŠ, 16. oktobra 2017. (Beta) – Za gradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu dobijena je gradjevinska dozvola i ukoliko tender za izvodjača radova protekne bez problema, izgradnja Naučno-tehnološkog parka počeće na proleće 2018. godine, izjavio je za agenciju Beta pomoćnik gradonačelnika Niša, profesor Elektronskog fakulteta u Nišu Goran Djordjević.Djordjević je rekao da bi na proleće trebalo da krene i izgradnja Multifunkcionalnog aneksa koji će predstavljati deo čitavog sistema Naučno-tehnološkog parka.

“Multifunkcionalni aneks imaće skoro 6.800 kvadrata, a Naučno-tehnološkli park 14.000 kvadrata. Rok izgradnje aneksa biće 14 meseci, a Naučno-tehnološkog parka 22 meseca”, dodao je Djordjević.

On je izjavio da će za izgradnju i kompletno opremanje savremenim uredjajima pomenuta dva objekta biti potrebno 15 miliona evra i da će taj novac obezbediti Evropska investiciona banka.

Prema njegovim rečima, Naučno-tehnološki park biće mesto u kome će se stvarati kompanije koje će proizvoditi inovativne proizvode i usluge, što će uticati na rast privrede u čitavom regionu.

Djordjević je rekao se očekuje da u Multifunkcionalnom aneksu i Naučno- tehnološkom parku radi oko 500 visokoškolovanih stručnjaka spremnih za biznis.

“Ukoliko bi samo 100 od ukupno 500 takvih stručnjaka otišlo u inostranstvo, za naše društvo to bi značilo gubitak od 10 miliona evra jer školovanje jednog stručnjaka košta oko 100.000 evra. Njihov opstanak u Nišu znači povratak uloženih sredstava u tom iznosu”, rekao je Djordjević.

On je podestio da je prošlog meseca na Elektronskom fakultetu u Nišu otvoren Start-ap centar u koji su Srbija i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uložili 41 milion dinara.

“Jednu grupu ‘stanara’ Start-ap centra predstavljaju kompanije koje imaju inovativnu ideju a osnovane su u poslednje dve godine, dok drugu grupu čine studenti koji nameravaju da neki svoj projekat realizuju kroz start-ap firmu koju će otvoriti u nekoliko narednih meseci”, rekao je Djordjević.

Prema njegovim rečima, studenti i start-ap kompanije u Studentskom start-ap centru imaju na raspolaganju savremenu opremu, ali i edukaciju neophodnu za kreiranje inovacionih ideja.

“Čitav sistem osmišljen je tako da se u Studentskom start-ap centru stvaraju inovativne ideje, u Multifunkcionalnom aneksu će se dalje razvijati, a realizovati u Naučno-tehnološkom parku”, rekao je Djordjević.

On je dodao da se na prvi konkurs za prijem stanara u Studentski start-ap centar javilo devet studenata i firmi, ali interesovanje za prijem postoji i uskoro će biti raspisan konkurs za nove stanare.

Categories Vesti