fbpixelnoscript

Izdavači: Problem pri uvozu udžbenika PDV, carina nije problem

BEOGRAD, 21. avgust 2016 (gradskibiro.rs) – Direktorka izdavačke kuće „English book“ Liza Braun (Lisa Brown) izjavila je danas da je najveći problem za izdavače koji uvoze knjige u Srbiju Porez na dodatu vrednost (PDV).

Intervju sa Lisom Braun, direktorkom izdavacke kuce The English Book, o uvozu udzbenika koji se stampaju van Srbije.
foto: Miloš Miškov/gradskibiro.rs

„Od kada je uveden PDV to je uglavnom najveći problem za izdavaće koji uvoze knjige, jer vi morate da platite PDV na ulasku knjiga u zemlju. Vi uvozite uoči školske godine, a vi u to vreme još niste počeli da prodajete knjige. I to je problem. Plaćate PDV pre nego što ste počeli da zaradjujete taj novac“, rekla je Liza Braun za portal Gradski biro (gradskibiro.rs).

Ona je rekla da je PDV 10 odsto i da je u nekim zemljama u okruženju i veći.

„To (10 odsto)  i nije tako strašno. Može da bude i 20 odsto kao i za druge proizvode. Carine nema, što je jedna dobra poenta. Ne mogu da se žalim. U nekim zemljama je PDV veći kao u Republici Srpskoj 17,5 odsto, ali u Engleskoj nema PDV za knjige“, kazala je Liza Braun.

Liza Braun kazala je da neki izdavači iz Srbije štampaju knjige u Kini i da im se to isplati, zbog niže cene papira.

Upravnik Carinarnice Beograd Željko Popović rekao je za portal Gradski biro da je stopa carine za uvoz udžbenike jedan odsto i da su uslovi i potrebna dokumentacija za sve koji uvoze udžbenike isti i da je jedino potrebno da postoji rešenje o odobravanju udžbenika Ministarstva prosvete.

Intervju sa Zeljkom Popovicem, Upravnikom carinarnice Beograd, o uvozu udzbenika koji se stampaju van Srbije.
foto: Miloš Miškov/gradskibiro.rs

„Saglasno navedenim odredbama zakona o PDV-u i pravilnika kao , dokaz na osnovu kojeg su knjige odobrene kao udžbenici a koji izdaje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, to je razlika koja treba da se napravi – knjige i udžbenici. PDV je 10 ili 20 odsto“, naveo je on.

On je dodao da je stopa carinjenja za udžbenike jedan odsto ili 0 odsto ako je potpisan sporazum o uvozu predmeta prosvetnog, naučnog i kulturnog karaktera.

„Preferencijalna carinska stopa prema svim Sporazumima o slobodnoj trgovini je nula odsto. Tako da za zemlje članice koje su potpisale taj Sporazum je carinska stopa 0 odsto. U ovaj tarifni stav ne ulaze samo knjige, već i radne sveske, brošure, praktikumi. Za sve to što se svrstava u ovaj tarifni stav je jedan odsto“, kazao je on i dodao da takav sporazum sa Srbijom postoji sa 100 zemalja .

Govoreći o uvozu udžbenika iz Kine, Popović je rekao da se za robu iz te zemlje sprovodi carinski postupak i da je carinska stopa jedan odsto, kao i da je Kina potpisnica sporazuma  o slobodnoj trgovini.

Komentarišući navode da su često carina i porez veći od vrednosti uvezenih udžbenika, Popović je rekao da to ne može biti.

„Carina je jedan odsto, a PDV može da bude 10 i 20 odsto. U jednom slučaju to je oko 11 odsto, a u drugom oko 21 odsto od vrednosti robe. Tako da carina i porez nikako ne mogu da budu veći od vrednosti robe“, kazao je Popović.

„Dosta nedoumica ima oko plaćanja PDV i tu dosta dolazi do nesporazuma sa uvoznica. Ja bih preporučio svima koji uvoze udžbenike a udžbenici su propisani planom i programom za osnovno, srednje i visko obrazovanje da se obrate Ministrastvu prosvete i da traže rešenje o odobravanju udžbenika. U slučaju da dobiju rešenje o odobravanju udžbenika prilikom uvoza robe po zakonu o PDV plaćali bi manju stopu PDV a to je od 10 odsto“, kazao je Popović.

Na pitanje koliko traje procedura carinjenja prilikom uvoza Popović je rekao da je procedura „vrlo kratka, ako su ispunjeni svi uslovi“.

„Ako su podneti svi dokumenti koji su potrebni prilikom uvoznog carinjenja, ako je to sve u redu procedura ocarinjenja je vrlo kratka. Potrebno je samo izaći na pregled robe utvrditi da li je činjenično stanje to, da se sravni komadno i to vrlo kratko traje“, naveo je Popović.

Popović je kazao da se u slučaju da pravno lice za svoje zaposlene naručije neke knjige za edukaciju svojih zaposlenih, na primer preko interneta treba da sprovede redovan carinski postupak uvoza robe.

„Dakle, sprovodi se uvoz udžbenika kao za pravno lice“, naveo je on.

Categories Vesti