fbpixelnoscript

Grad traži pomoć za obeštećenje otpuštenih prosvetara

SMEDEREVO, 6. marta 2015. (Beta) – Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović zatražila je od Ministarstva prosvete uputstvo kako da postupi u više slučajeva u kojima je grad dužan da isplati odštetu onim otpuštenim prosvetnim radnicima, koji su na posao vraćeni odlukom suda.

Jasna Avramović je rekla Beti da je tražila od Ministarstva uputstvo šta da radi sa direktorima škola, za koje je rekla da su “iz hira i netrpeljivosti” otpuštali zaposlene i gubili sporove na sudu, a obeštećenja idu na teret gradskog budžeta.

Tokom prošle i ove godine iz budžeta Smedereva je po sudskim odlukama isplaćeno 14 miliona dinara otpuštenim radnicima u prosveti.

Pred Osnovnim sudom u Smederevu vodi se više postupaka za obeštećenje otpuštenih radnika iz Srednje ekonomske i trgovinske škole, potom Osnovne škole Branko Radičević u Smederevu, u Kolarima, Vodnju, Drugovcu.

Maratonski postupak, koji traje već dve i po decenije, vodi u Strazburu i bivši sekretar smederevske Gimnazije čedomir Milošević, otpušten kao tehnološki višak.

Gradonačelnik Smedereva Jasna Avramović rekla je agenciji Beta da je tražila finansijsku pomoć od Ministarstva prosvete jer je direktor Gimnazije Milutin Vučković dao otkaz svom kumu Milanu Evstratijevu koji je na sudu dobio spor, a dosudjeno mu je obeštećenje od 50.000 evra.

Gradonačelnica Jasna Avramović ocenila je da je smenjeni direktor Milutin Vučković nepromišljeno doveo do blokade računa, otpustivši Evstratijeva koji je bio školski bibliotekar, a na sudu je dobio spor protiv direktora.

Republički prosvetni inspektor zatražio je otpuštanje školskog odbora u smederevskoj Gimnaziji i smenu direktora Milutina Vučkovića, koji je na toj funkciji bio 25 godina.

Prosvetari nisu prihvatili sugestiju savetnika ministra prosvete i šefa kabineta Nemanje Djordjevića da nezadovoljni profesori isprave propuste na koje je ukazao republički prosvetni inspektor, a da novoizabrani školski odbor bude privremeni organ i vratili se u Smederevo bez pravog rešenja.

Categories Vesti