fbpixelnoscript

Gerginov: U obrazovni sistem Srbije uključeno 532 dece migranata

BEOGRAD, 12. decembra 2017. (Beta) – Pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Ivan Gerginov kazao je danas da je u obrazovni sistem Srbije uključeno 532 dece migranata koji pohadjaju školsku nastavu u 17 lokalnih samouprava.

Gerginov je precizirao da je od 17 lokalnih samouprava, njih 14 organizovalo nastavu za decu migrante u 34 osnovne škole u Srbiji, dok su tri lokalne samouprave nastavu organizovale u kampovima.

“U pitanju su lokalne samouprave Sombor, Kikinda i Subotica u kojima je zadržavanje kraće, pa je nastava organizovana u samim kampovima”, kazao je Gerginov na konferenciji “Na putu ka Evropi: iskustva i obrazovne prakse u radu sa mladićima u zemljama tranzita i odredišta” koja se održava u Beogradu.

Gerginov je kazao da se migranti ne zadržavaju dugo u Srbiji i dodao da zato svi poduhvati nisu dali velike rezultate.

On je kazao da je u situaciji kada migranti dolaze iz traumatičnih sredina neophodno pružiti im podršku, a posebno mladićima migrantima.

Pomoćnica ministra za medjunarodnu saradnju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Jovana Milovanović reklaje da migranti više ne čekaju do 48 sati da napuste Srbiju i udju u zemlje Evropske unije, već se zadržavaju duže.

Ona je kazala da je zato važna podrška maloletnim mladićima migrantima i dodala da se mora naći načina kako da se oni okupiraju i kako da nauče neke veštine dok borave u Srbiji.

Koordinator operacija CARE International Nemačka-Luksemburg Feliks Vulf je kazao da su mnogi migranti mladi muškarci koji su ranjivi i izloženi nasilnom ponašanju, a imaju i problem da se integrišu u društvo na koje nisu navikli.

Dodao je da je zato važno pružiti im podršku i otvoriti mogućnosti za te ljude da bi se smanjilo nasilje.

Categories Vesti