fbpixelnoscript

Forum beogradskih gimnazija protiv sporazuma

BEOGRAD, 11. februara 2015. (Beta) – Forum beogradskih gimnazija pozvao je četiri reprezentativna sindikata prosvete da ne pristanu na “sramni” sporazum o prekidu štrajka koji je predložila Vlada Srbije o koji vređa inteligenciju prosvetnih radnika.

Ministarstvo prosvete je pozvalo predstavnike sindikata da danas potpišu Sporazum o rešavanju spornih pitanja u cilju unapredjenja položaja nastavnika i prekida štrajka.

“Predlog sporazuma ne sadrži nikakve konkretne brojke i odredbe kojima bi trebalo da budu uredjene obaveze dve pregovaračke strane, a posebno kada je u pitanju materijalni položaj zaposlenih”, navodi se u saopštenju Foruma.

Ministarstvo prosvete i Vlada, kako se ocenjuje, ponudjenim rešenjem poručuju prosvetnim radnicima da nemaju nameru da bilo šta učine za obrazovanje, nadajući se da će se “probudjena inteligencija” umoriti i štrajk prosvetnih radnika ugasiti sam od sebe.

Forum će zatražiti od čelnika reprezentativnih sindikata da hitno sazovu sastanke sindikalnih organizacija po školama Srbije, kako bi se sve kolege u Srbiji upoznale sa tekstom ponudjenog sporazuma i dale svoje mišljenje o njemu.

“Forum beogradskih gimnazija je uveren da će prosvetari u Srbiji biti ogorčeni sadržajem predloga sporazuma i da će to uticati na proširenje štrajka u prosveti”, dodaje se u saopštenju.

Portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je ranije agenciji Beta da Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika mora da se izjasni o sporazumu i da će sednica tog odbora biti zakazana najverovatnije za 16. ili 17. februar.

Štrajk prosvetnih radnika traje skoro tri meseca a sindikati traže izuzeće od umanjenih zarada, donošenje zakona o platnim razredima i platnim grupama i potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora.